Česká republika - Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) uložili pokutu 300 tisíc korun společnosti AutoMax Group s.r.o. (dříve Walmsley enterprises international spol. s r.o.) za nesprávné a nedostatečné označení nebezpečných výrobků, které v průběhu let 2014 a 2015 uvedla na český trh.

1201stromecky

Bezmála dva a půl milionu vonných stromečků musí z trhu pryč. Foto: ČIŽP

Jednalo se 18 druhů osvěžovačů vzduchu do auta značky Wunderbaum s nebezpečnými chemickými směsmi, které firma dovezla ze Švýcarska v počtu bezmála 2,5 milionu kusů.

„Společnost AutoMax Group jako dodavatel těchto vonných stromečků na český trh zodpovídala za jejich řádné označení dle chemické legislativy. Svou povinnost však zanedbala. Na obalech chyběly výstražné symboly a věty o nebezpečnosti výrobků, například o jejich dráždivosti kůže. U jednoho druhu výrobku nebyl k dispozici ani český popis,“ uvedl Oldřich Jarolím, specialista na chemické látky ČIŽP.

Firma také tyto nebezpečné směsi včas neohlásila do registru chemických látek a přípravků (CHLAP) ministerstva zdravotnictví, což ji ukládá zákon. Neoznámila také klasifikaci některých látek Evropské chemické agentuře (ECHA).

„Pokud u nebezpečných chemických látek chybí povinné značení, výstražné symboly nebo český popis, není spotřebitel dostatečně informován o rizikovosti látek. Při nesprávné manipulaci s nimi pak může dojít k ohrožení, případně i poškození jeho zdraví,“ uvedl Erik Geuss, ředitel ČIŽP.

Firma je povinna všechny nedostatečně označené výrobky stáhnout z trhu, což budou inspektoři ČIŽP i nadále kontrolovat.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru