Česká republika - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2016 téměř 10 tisíc kontrol v provozovnách společného stravování, tedy mj. v restauracích, pivnicích, vinárnách, barech, cukrárnách i čerpacích stanicích. 

1101szpi1

Inspektoři zjistili porušení předpisů při každé třetí kontrole. Foto: SZPI

Téměř při každé třetí z těchto kontrol inspektoři zjistili porušení právních předpisů a řada provozovatelů stále nedodržuje ani nejzákladnější povinnosti v oblasti hygieny a bezpečnosti potravin. Inspektoři proto vloni již v průběhu kontroly uzavřeli celkem 84 provozoven společného stravování. SZPI ročně provede kolem 45 tisíc kontrol, z toho necelých 10 tisíc v segmentu společného stravování. Polovina uzavřených provozoven přesto připadá právě na společné stravování a jedná se tak o nejproblematičtější segment v rámci kontrolních kompetencí SZPI.

Z hlediska rizika pro zdraví spotřebitele jsou nejzávažnější pochybení v oblasti dodržování hygienických předpisů. Inspekce v roce 2016 provedla 6228 kontrol speciálně zaměřených na dodržování nařízení o hygieně potravin a nesplnění povinností konstatovali inspektoři v 2096 případech (33,7%). Jde tak o nejčastější pochybení v segmentu společného stravování. Jedená se mj. o dlouhodobou rezignaci na úklid v provozovně, rizikový technický stav zařízení a prostor provozovny, absence přívodu teplé vody, nezvládnutý odvoz odpadů apod.

1101szpi2

Ke specialitám některých podniků patří myší bobky. Foto: SZPI

K často zjišťovaným prohřeškům patří i klamání spotřebitele a falšování. V rámci cíleně zaměřené kontrolní akce v průběhu roku 2016 inspektoři zjistili poskytnutí zavádějících informací v nabídce pokrmů u 27% kontrol. Typická pochybení představovala zneužití názvu „sýr“ a „smetana“ při použití náhražek, zneužití chráněného označení původu, např. „Parmigiano-Reggiano“, „Grana Padano“ apod., poskytnutí zavádějících informací o použití šunky v pokrmu, klamavě deklarovanou stupňovitostí piva, klamavé užití názvu „čokoláda“ u směsí z nižším obsahem kakaového prášku zejména v nápojových automatech apod.

1101szpi3

Tohle nevypadá jako orientální kuchyně. Foto: SZPI

Mírné zlepšení oproti předchozímu roku lze konstatovat u dodržování povinnosti poskytovat spotřebiteli informace o alergenních látkách. Z 2503 kontrol zaměřených na tuto povinnost inspektoři zjistili pochybení v 305 případech (12,2%). V předchozím roce chybovala téměř každá pátá kontrolovaná provozovna. Prohřešek měl nejčastěji podobu neposkytnutí informace, nesrozumitelné nebo zavádějící informace, označení alergenů pomocí číselných kódů bez dalšího vysvětlení. V několika případech kontroly SZPI odhalily nedeklarovanou přítomnost složky obsahující lepek ve vysokém množství s možnými závažnými zdravotními odpady pro spotřebitele s nesnášenlivostí lepku (např. zjištění lepku v pokrmu v koncentraci přes 8000 mg/kg).

1101szpi4

To je kuchyň, nebo stavba? Foto: SZPI

Vzhledem k trvající neuspokojivé situaci, kdy řada provozovatelů svým konáním ohrožuje zdraví spotřebitele a užívá klamavých praktik, bude SZPI pokračovat v kontrolách segmentu společného stravování v nesnížené intenzitě i v roce 2017. SZPI byla zákonem pověřena kontrolami společného stravování od 1. 1. 2015. Dále vykonává kontrolu mj. prodeje potravin v maloobchodní a velkoobchodní síti, přepravě potravin a výrobě potravin neživočišného původu.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru