Stejně jako letošní turistická sezóna v Dolním Poohří začala, tak také skončí – tedy s císařem Karlem IV. Návštěva Karla IV. v Žatci v sobotu 15. října uzavře sérii akcí, které připomínaly 700. výročí králova narození a jeho význam v regionu podél Ohře. O oslavách informovala Destinační agentura Dolní Poohří.

1210oslavykarlaivNáměstí Svobody v Žatci, foto: Oldřich Hájek

Oslavy se odehrají v sobotu odpoledne na Žižkově náměstí před žateckým pivovarem. Začnou ale u Městského divadla, odkud se ve 13 hodin vydá průvod družiny Karla IV., kterého stejně jako při letních oslavách v Klášterci nad Ohří ztvární herec Mojmír Maděrič. Během historického programu před pivovarem dojde mimo jiné na udílení práv městu Žatec, královskou hostinu, rytířský turnaj a šermířská vystoupení, dobovou hudbu i tanec.

Během dne budou možné prohlídky Žateckého pivovaru. Otevřeny budou řemeslné stánky a také si návštěvníci budou moci zakoupit produkty se značkou „Poohří regionální produkt ®“. Pro děti budou připraveny dílničky a dobové hry.

„Osobnosti Karla IV. jsme se v Dolním Poohří věnovali po celý rok. Připomínkou toho bude i v dalších letech kniha 'Karel IV. v Poohří', kterou na žatecké slavnosti pokřtíme,“ vysvětlila ředitelka agentury Libuše Novotná Pokorná. Autorem knihy je kadaňský historik, docent Petr Hlaváček a autorem ilustrací ostrovský výtvarník Antonín Grafnetter. Společně už mají na svém kontě vloni vydanou knihu bájí a pověstí z Poohří.

Zřejmě nebude jen shodou náhod, že první písemná zmínka o chmelnicích v Žatci pochází z roku 1348, tedy z doby vlády Karla IV. Významná privilegia městu udělili již jeho předchůdci, Karel IV. mnohá z nich potvrdil a udělil městu tzv. solný monopol. Ze Žatce navíc učinil důležitou zastávku na cestě z Prahy do Norimberku.

Turistická sezóna 2016 v Dolním Poohří odstartovala v dubnu v Postoloprtech, kde představení připomnělo historickou událost z roku 1356, kdy český král a římský císař Karel IV. potvrdil zdejšímu benediktinskému klášteru Porta Apostolorum jeho práva. Velkou připomínkou výročí byla též letní Oslava řeky Ohře s Karlem IV. v zámeckém areálu v Klášterci nad Ohří.

Hlavním pořadatelem podzimních oslav je Destinační agentura Dolní Poohří spolu s Žateckým pivovarem, Střední školou COOP Žatec a Divadelním Ansámblem BezeVšeho.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru