Klášterec nad Ohří - Za velkého zájmu veřejnosti byla v klášterecké galerii Kryt zahájena výstava Zaniklé obce Klášterecka, která představuje život v obcích a osadách Mikulovice, Vernéřov, Šumburk, Mariánské údolí, Vysoké, Kunov, Podmilesy, Krčma, Nová Víska u Domašína, Pavlov, Potočná a Prunéřov.

O výstavu je mezi lidmi velký zájem. Zdroj: město Klášterec nad Ohří

Výstavu tvoří část expozice Muzea zaniklých obcí z kostela sv. Vendelína v Perštejně, dosud nepublikované fotokopie dobových materiálů z kronik obcí z Oblastního archivu Chomutov se sídlem v Kadani, pohlednice z Oblastního muzea v Chomutově a také zapůjčené fotografie přímo od obyvatel zaniklých obcí. Někteří z těchto pamětníků se podělili i o své vzpomínky, důležitým informačním zdrojem při přípravě výstavy byl také web Zaniklé obce a objekty, který založil a spravuje sběratel historických pohlednic Pavel Beran z Klášterce nad Ohří.

Téma vzbuzuje velký zájem, přímo v Klášterci nad Ohří a také v sousední Kadani žije totiž řada obyvatel, kteří se museli vystěhovat z Mikulovic, Vernéřova a Pavlova kvůli plánované výstavbě odkaliště pro elektrárny, která se nakonec neuskutečnila. Svědectví o tom, jak toto vystěhování místní prožívali, přináší na výstavě paní Jaroslava Trepešová, jejíž prarodiče v Mikulovicích pracovali v zemědělství. Představujeme i podobu dekretu o vlastnictví půdy, který byl předáván poválečným osídlencům.

Fotografie až z Trnavy

Působivé fotografie ze svého domácího archivu zaslala Gabriela Pintérová, která žije v Trnavě. Informaci o zaniklých obcích našla na webu města a kurátorce výstavy Vlastě Fišrové pak napsala: „Aj napriek tomu, že zanikla táto obec, každý rok sem chodíme aspoň pozrieť a pripomenúť si krásne časy strávené tu a v Louchově. Dom už skoro neexistuje, otec postavil taký zrub, no niekomu ho predali. Ešte aj v súčasnosti sa veľmi rada vraciam do týchto miest. Mám tu rodinu, tety, jedna býva v Klášterci a na Vísce má chalupu, druhá býva v Kadani.“

Zaniklé obce naštěstí svým způsobem žijí dál, a to nejen ve vzpomínkách obyvatel, kteří se za podpory měst Klášterce nad Ohří a Kadaně pravidelně setkávají, ale například také díky obnově kapličky a kostela sv. Mikuláše v Mikulovicích. O tom všem vypráví výstava Zaniklé obce Klášterecka, která potrvá do 2. listopadu. Otevřeno je v od pondělí do pátku, od 8,30 do 17 hodin.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru