Most, Teplice - K částečnému zatmění Slunce dojde v pátek 20. března v 10.46 hodin. Za tímto účelem bude na hvězdárně Most – Hněvín uspořádáno mimořádné ranní pozorování.

Hvězdárna na hradě Hněvín v Mostě. Foto: Oldřich Hájek

Maximální kapacita hvězdárny na hradě Hněvín je 14 návštěvníků. Kromě pátečního mimořádného pozorování je otevřena také každou neděli od 14 do 21 hodin. V případě jasného počasí je možné pozorování Slunce a večerní oblohy dalekohledem. V případě nepříznivého počasí jsou pro zájemce připravena audiovizuální pásma se zajímavostmi z výzkumu sluneční soustavy a novinkami z kosmonautiky.

Mostecká hvězdárna není v regionu jediná. Nový dalekohled mají pod kupolí na Písečném vrchu v Teplicích. I tam bude možné v pátek pozorovat částečné sluneční zatmění. Otevřeno bude od 9 do 12 hodin.

Hvězdárna v Teplicích je otevřena vždy ve čtvrtek, pátek a v sobotu. Denní pozorování je možné vždy ve  13:00, 13:30, 14:00, 14:30, 15:00 a 15:30 hodin. Večerní pozorování je potom na programu ve 20 a ve 21 hodin. S ohledem na omezenou kapacitu sálu hvězdárny doporučujeme rezervaci místa předem na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo na telefonu  417 576 571. Animaci zatmění můžete vidět na tomto odkazu.

Měsíc březen je vůbec z astronomického hlediska zajímavý. Kromě zatmění Slunce přijde také začátek jara, tedy jarní rovnodennost, kdy jsou den i noc stejně dlouhé. Letos k tomu dojde přesně v pátek 20. března ve 23:45 hodin SEČ.

Další  změnou bude nástup letního času v neděli 29. března 2015. Ve 2:00 ráno si posuneme ručičky hodinek rovnou na 3:00 a budeme tak spát o hodinu méně.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru