Vyrážíte pro léčivý medvědí česnek? Nesmí se sbírat všude a můžete si ho splést
Medvědí česnek. Ilustrační foto: CC0
Chomutov

ČR – Tím, jak každoročně roste obliba medvědího česneku, vydává se na jaře do přírody stále více lidí, aby si listy této chutné a léčivé rostliny nasbírali. I pro sběr česneku medvědího platí pravidla, v některých typech chráněných území je zakázán. Pozor také na záměnu s jedovatou konvalinkou nebo ocúnem.

Bohužel s tím souvisí i každoroční nárůst otrav plynoucí se zaměnitelností této léčivé rostliny s rostlinami jinými, často jedovatými. Méně zkušení sběrači si mohou splést medvědí česnek s jedovatou konva¬linkou nebo ještě hůře s prudce jedovatým ocúnem jesenním. Způsob, jak se záměně rostlin vyhnout, je důkladné prostudování vzhledu, stavby a vlastností medvědího česneku a současné znalosti rostlin zaměnitelných. Listy česneku po rozemnutí voní krásně po česneku, ostatní uvedené podobné rostliny jsou bez zápachu. Přinášíme jednoduché srovnání, které může při sběru a rozlišení od jiných rostlin pomoci.

Rozlišení medvědího česneku od konvalinky a ocúnu

0404cesnek2

Zdroj: AOPK

Dejte také pozor, abyste medvědí česnek nesbírali tam, kde se to nesmí. V národních parcích, národních přírodních rezervacích a přírodních rezervacích v ČR je sběr jakýchkoliv rostlin zákonem o ochraně přírody a krajiny zakázán. V nenárod¬ních kategoriích chráněných území je povolen pouze sběr lesních plodů (maliny, borůvky, jahody apod.), po¬kud není v aktuálním znění bližších ochranných pod¬mínek stanoveno jinak.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru