ilustrační foto: CC0
Chomutov

Chomutovsko - O víkendu, resp. v neděli a noci na pondělí počasí v Česku ovlivňovala relativně hluboká tlaková níže, kterou němečtí meteorologové pojmenovali jako Julie (Yulia). Její střed postupoval jihovýchodním směrem přes severní Německo a Polsko, a tak se nejvíce podepsala na severovýchodních Čechách, kde nárazy větru dosáhly rychlosti až 233 km/h. Tato hodnota byla konkrétně zaznamenána na polské stanici na Sněžce. Podle české stanice, umístěné na Poštovně, hranice 200 km/h na střeše Česka pokořena nebyla. Jakým nárazům čelily severozápadní Čechy?

V rámci měst byl největší náraz naměřen v největším městě – na pobočce ČHMÚ v ústeckém Kočkově. Prakticky hned po půlnoci, a to 108 km/h. Druhý největší náraz byl ve druhém největším městě, to znamená v Mostě, a to 96 km/h. Na třetím místě se umístila Kadaň, její anemometr (větroměr) v pozdní fázi nedělního večera naměřil hodnotu 94 km/h. Nejextrémnější podmínky jako obvykle panovaly na Milešovce, kam Julie přinesla náraz až 133 km/h. V sobotu 14. ledna 1967 byl na vrcholu Českého středohoří registrován náraz o síle kolem 180 km/h. Dodnes jde o extrém číslo jedna.

Máme se větru obávat také v dalších dnech? (Ne.)

ÚTERÝ 25. ÚNORA: Do povětrnostní situace u nás zasáhne jižní okraj tlakové níže se středem nad Dánskem (atmosférický tlak v něm klesne až k plus minus 975 hPa) a s ní spojená studená fronta. Až do cca 22. hodiny lze očekávat oblačnou až zataženou oblohu, poté přechodně, na několik hodin, oblaků ubude, a to až na jasno. Srážek, už i kvůli krušnohorskému srážkovému stínu, mnoho nebude. Nepřekvapí jen dešťové přeháňky, nahoře na horách smíšené/sněhové. Nejvyšší odpolední teploty okolo 6 až 10 °C.

STŘEDA 26. ÚNORA: Poslední středu meteorologické zimy si podmaní severozápadní proudění cyklonálního charakteru. První polovina dne se ponese v duchu proměnlivější oblačnosti, tedy střídaní skoro jasna/polojasna s oblačnem/zataženem, po poledni vyšší moc nakloní misky vah na stranu mraků. S přeháňkami, více méně všude sněhovými či smíšenými (jen v nejnižších polohách zpočátku dešťovými), se Ústecký kraj bude potýkat od rána až do večera. Nejvyšší odpolední teploty okolo 2 až 6 °C, ráno v minimu kolem 4 až 0 °C. Nejchladněji bude večer, a to kolem 2 až -2 °C.

ČTVRTEK 27. ÚNORA: Nad Francii se od západu nasune cyklóna směřující směrem na východ/jihovýchod. V Alpách se v průběhu dne vydatně rozesněží. Sněhových vloček by se však neměly dočkat pouze Alpy, nýbrž také Bavorsko a do jisté míry i Česko, hlavně Karlovarský, Plzeňský a Jihočeský kraj. Obloha bude stejně jako v uplynulých dnech bohatá na bílošedý odstín, avšak zároveň chudá co se srážkové činnosti týče. Do Krušných hor se nejspíše sněhové vločky podívají, ale bude jich poskrovnu. Nejvyšší odpolední teploty okolo 0 až 4 °C, ráno v minimu kolem 1 až -3 °C.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru