Tak to dlouho nevydrželo. Chomutované začnou opět platit za odpad. A dokonce dvojnásobek!
Ilustrační foto
Chomutov

Chomutov - Před rokem chomutovští zastupitelé poplatek za odpad zrušili, teď se bude nově zavádět. A občané dokonce budou muset sáhnout do kapsy hlouběji než v roce 2017.

Chomutov od ledna 2019 opět zavádí poplatek za svoz komunálního odpadu. “Po dobu, kdy byl svoz s nulovým poplatkem, se nijak neprojevila separace odpadu, neklesá počet černých skládek. Pokud je služba poskytována zdarma, lidé se ji neváží,” vysvětluje ekonom města Jan Mareš.

Poplatek za odpad byl stanoven na 500 korun, tedy je ještě vyšší, než byli původně Chomutované zvyklí. V roce 2017 platili jen 250 korun. Malou útěchou může být, že platba bude rozdělena na dvě části se splatností k poslednímu dubnu a říjnu.

Zavedení poplatku neznamená, že by město svoz odpadu nedotovalo. Náklady na jednoho poplatníka jsou 796 korun, město doplácí 296 korun.

Proč se znovu bude platit?

Městu rostou náklady spojené se svozem a ukládáním komunálního odpadu. Například náklady na odvoz odpadu na skládku vzrostly o 2,5 milionu korun. Radnice chce v následujících letech také výrazně investovat do systému svozu. V nedávné době technické služby obnovily svozový autopark. “V plánu jsou například velkoobjemové podzemní kontejnery,” říká primátor Marek Hrabáč.

Jen v letošním roce technické služby svezly přes 500 tun odpadu z černých skládek v nákladu 2,9 milionu korun. Přitom lidé mohli využít sběrné dvory či areál skládky v Pražské ulici, kde Chomutované mohou odpad uložit zdarma.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru