VIDEO: Policisté ukazovali novinářům nový Schengenbus, chytili při tom uprchlíka
Policisté přivedli na odpočívadlo autobus, ve kterém našli následně cizince bez platného cestovního dokladu. Foto: Oldřich Hájek
Chomutov

Ústecký kraj – Počet nelegálních migrantů zachycených cizineckou policií na území Ústeckého kraje vloni klesl. Ve čtvrtek k nim ale přibyl další člověk. Policisté na něj přišli při kontrole, na kterou pozvali i novináře. Ukazovali jim totiž nový Schengenbus.

Při nelegální migraci bylo v Ústeckém kraji vloni odhaleno 353 osob. Jde o druhý nejvyšší počet záchytů v rámci krajských ředitelství policie na území Česka. Při takzvané tranzitní migraci odhalila policie 66 lidí, kteří byli na našem území nelegálně. Nejvíce migrantů – 47 – bylo v autobusech. Dalších osm cestovalo vlakem, pět osobními auty a dodávkami a šest nákladními vozy.

V terénu policistům pomáhají v práci takzvané Schengenbusy, speciálně upravené dodávky vybavené třeba technikou na odhalování padělaných dokladů. Jedno takové teprve měsíc sloužící mobilní pracoviště předvedla cizinecká policie ve čtvrtek dopoledne na dálnici D8 u Ústí nad Labem. V jednom z dálkových autobusů, které na odpočívadlo přivedla hlídka policistů, odhalili muže bez potřebných dokladů k legálnímu pobytu na našem území. Cestoval do Německa.

VIDEO

https://www.youtube.com/watch?v=Np9Q1WrfJ0M

Kromě 66 případů tranzitní migrace vloni bylo odhaleno 287 osob s nelegálním pobytem. “Jsou zde s propadlým vízem, bez povolení pobytu,“ přibližuje Pavel Češka, vedoucí Odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje.

Celkově zaznamenala cizinecká policie v našem kraji pokles případů nelegální migrace o více než polovinu v porovnání s rokem 2016. Projevuje se to například v Teplicích. „Oproti roku 2016 došlo k výraznému poklesu nelegálního pobytu lázeňských hostů léčených v Lázních Teplice a Dubí,“ uvedl Pavel Češka. V roce 2016 jich bylo 433, vloni už jen 69.

Hlavní směr nelegální migrace vede ze severu Afriky do Itálie, po poklesu nelegální migrace na Balkánské cestě dochází k mírnému nárůstu a kumulaci migrantů v Řecku a hledání nových tras – přes Rumunsko.

Migranti se na území Česka pohybují vesměs po páteřních komunikacích z Brna na Prahu, kde se jejich cesty dělí ve směru na Plzeň a do Ústeckého kraje. Další migrační trasa vede z Brna do Polska.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru