Koupaliště v Holešicích. Zdroj: web Zaniklé obce
Chomutov

Chomutov – V pátek 10. května se od 14 hodin koná v restauraci Kamenný vrch setkání obyvatel a přátel zaniklé obce Holešice. Ty se nacházely jihozápadně od Mostu a zanikly kvůli rozšiřující se těžba uhlí. Původně Holešice spadaly pod Chomutov, proto se i rušení obce většina obyvatel přestěhovala právě na Chomutovsko. Část lidí se přestěhovala do Mostu. 

„Je to už 45 let a nám se stýská, proto jsme svolali toto setkání. Někteří odešli do Chomutova, jiní do Mostu, proto se snažíme oslovit pamětníky, kde se dá," vysvětluje Blanka Bertholdová.

Holešice sousedily na východě s obcí Hořany, na jihu s Malým Březnem a na sever od nich se rozkládaly Ervěnice. V písemných pramenech jsou Holešice poprvé zmiňovány až po polovině 14. století, ale v souvislosti s archeologickými výzkumy přímo v obci i okolí není pochyb, že byly osídleny již v raném středověku. Obec byla likvidována z důvodu postupu těžby uhlí v letech 1978-1979.

Pamětníci nejsou odkázáni jen na staré fotografie jejich obce, kde stál i kostel sv. Mikuláše. Fresky z interiéru kostela byly částečně sejmuty a jsou deponovány v Okresním muzeu v Mostě. Možná ještě zajímavější by pro ně byl výlet do Mariánských Radčic, kam byly přemístěny sochy z obce – jedná se o sochy sv. Felixe a sv. Jana Nepomuckého z 1. poloviny 18. století, které stávaly na kamenném mostě, pak o sochu sv. Vavřince z 18. století, která stávala na špýcharu. Ten byl součástí domu č. 22.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru