Krajská zdravotní se připravuje na zavedení elektronických receptů
Ilustrační foto
Chomutov

Ústecký kraj - Společnost Krajská zdravotní se v těchto týdnech intenzivně připravuje ve všech svých pěti nemocnicích, v Děčíně, Ústí nad Labem, Teplicích, Mostě a Chomutově, na zavedení legislativou stanovenou povinnost od 1. ledna 2018 vystavovat výhradně elektronické recepty. Stejná povinnost bude platit pro lékárníky, kteří bez přijetí elektronického receptu nejsou oprávněni lék pacientovi vydat.

„V současnosti jsou lékařům vystavovány kvalifikované osobní certifikáty, které jsou nezbytné pro předepisování elektronického receptu. Druhou podmínkou je elektronická registrace lékařů na Státním ústavu pro kontrolu léčiv. Vzhled receptu se nezmění, k stávajícím údajům přibude pouze unikátní kód e-receptu ve formě číselné řady a čárového kódu,“ uvedl MUDr. Jiří Mrázek, náměstek pro řízení informačních systémů Krajské zdravotní.

Na e-recepty se připravují též lékárny Krajské zdravotní, které jsou však již nyní schopny elektronický recept odbavit a elektronicky předepsaný lék vydat.

E-recept je recept vystavený lékařem v elektronické podobě. Ke každému e-receptu je přidělen unikátní identifikátor, který lékař v podobě čárového kódu vytiskne pacientovi na klasickém papírovém receptu. Klasické razítko lékaře a podpis nahrazuje elektronický podpis lékaře. Veškeré údaje o vydaném léku jsou zároveň s vystavením uloženy do tzv. Centrálního úložiště elektronických receptů, které zřizuje a provozuje Státní ústav pro kontrolu léčiv.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru