VÍTE, ŽE... Část legendárního Porsche 911 pochází z Klášterce nad Ohří. Uhodnete, co se zde vyrábí?
Porsche 911 GT3. Foto: Porsche
Chomutov

Klášterec nad Ohří – Už 53 let jezdí po silnicích legendární Porsche 911. Bezpečnost jeho posledního modelu Porsche 911 GT3 hlídá také součástka z Toyoda Gosei Czech u Klášterce nad Ohří, výrobce plastových a pryžových komponentů do automobilů. Jde o kolenní airbag, na jehož vývoji se lidé z klášterecké firmy podíleli.

„Naše airbagy zajišťují bezpečnost v celé řadě automobilů. Ale dodávat je pro legendární devětset jedenáctku, která se sériově vyrábí už od roku 1964, jejíž karosérii navrhl Ferdinand Alexander Porsche. A vůz má třeba i Richard Hammond, moderátor legendárního motoristického pořadu Top Gear. To už člověka šimrá kolem žaludku," uvedl Jan Richter, viceprezident Toyoda Gosei Czech.

V případě kolenních airbagů pro Porsche 911 není klášterecká Toyoda Gosei jen výrobcem. „U evropských vozidel, tedy i v případě Porsche 911, se v rámci přípravy prototypu a testování proveditelnosti v sériové výrobě přímo podílíme na vývoji,“ vysvětlil Jan Richter.

Kromě Porsche 911 dodává Toyda Gosei Czech kolenní airbagy také například do vozidel Porsche Cayenne, Škoda Caroq, Audi A6, A7 a A8 a VW Touareg nebo BMW 6 series a 2 series. Pro firmu Toyota její nové modely Corolla a Auris pak vyrábí široké portfolio airbagů a funkčních dílů pro podovzek. „Pro vozy z koncernu VW budeme uvedené součástky vyrábět osm let, pro ostatní vozidla pět,“ doplnil Jan Richter.

Rostou zakázky, rostou i mzdy

S rostoucím počtem zakázek a zaměstnanců Toyoda Gosei Czech zvyšuje také mzdy. Od srpna u nástupních platů o 1000 korun. Zaměstnancům, kteří ve firmě pracují více než rok se mzda zvýšila o 2000 korun. „Letos jsme tak již zvyšovali mzdu dvakrát. Zaměstnanci, kteří u nás působí již více než rok si tak jen letos polepšili o 3500 korun. Další zvyšování mezd plánujeme na duben příštího roku, a to zhruba o dalších 1000 korun měsíčně,“ uvedl personální manažer firmy Vlastislav Burian.

Toyoda Gosei Czech působí v průmyslové zóně Verne u Klášterce nad Ohří od roku 2001 a je výrobcem plastových, polyuretanových a pryžových komponentů do automobilů, jako jsou airbagy, palivové a brzdové komponenty automobilů, těsnění a LED světla. Obrat firmy, která zaměstnává kolem 1000 lidí, je více než 4 miliardy korun. V České republice dodává firma součásti především pro kolínskou TPCA, v Evropě pak pro většinu významných automobilek.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru