Kadaň – Výměna turbosoustrojí je u konce, nyní se na Želině připravují k opravě přivaděče vody. Malá vodní elektrárna se po částečné půl roční rekonstrukci vrátila do běžného režimu, již v polovině června zde ale začnou sanační práce v lomazickém přivaděči. Ten zásobuje surovou vodou tušimickou elektrárnu.

zelina26

Stáří, opotřebovanost, poruchovost

Opravy na Želině včetně zkušebního provozu probíhaly od půlky loňského října do poloviny letošního května. Rekonstrukce obnášela výměnu obou převodovek a generátorů. „Důvodů, proč jsme po dvaceti letech provozu přistoupili k výměně, bylo hned několik. Stáří a opotřebovanost a s tím ruku v ruce častá poruchovost patřily mezi hlavní aspekty,"  říká vedoucí želinského provozu Antonín Volák.

„Už se nebudeme překřikovat"

Nově namontované zařízení má také nižší otáčky, tím se snížila celková hlučnost a značně poklesly vibrace objektu elektrárny. „To byly další důvody výměny. Otáčky generátorů poklesly z 1 300 na 741 za minutu. Ve strojovně teď můžete s někým mluvit, aniž byste zvyšovali hlas. Myslím, že to ocení hlavně návštěvníci během exkurzí. Celkový výklad tak už nemusí probíhat jen před budovou a při dotazech a odpovědích se nebude muset nikdo s nikým ve strojovně překřikovat. Prakticky zmizelo i chvění podlahy a stěn," konstatuje Volák a přidává perličku, „když teď někdo volá na Želinu, vždy se jako první ujišťuje, zda je vůbec v provozu. Dříve byl hluk soustrojí slyšet i v telefonu. Podle toho jak silně, jsem dokázal někdy i odhadnout, na jaký výkon asi elektrárna jede. Teď je ve sluchátku neobvyklé ticho a slyším jen hlas strojníka."

„Dělníci pěkně v suchu"

Pracovní ruch ovšem neutichl na dlouho. Již v polovině června zde začne dodavatelská firma z Prahy se sanačními pracemi v lomazickém přivaděči. Půjde o opravu betonového koryta mezi výpustí z bazénu a mostkem na konci vodní elektrárny. „Během celozávodní odstávky nebudou Tušimice potřebovat vodu. Toho využijeme k vypuštění štoly vedoucí skálou vodu od Želinského jezu, přičemž se hradícími hranoly uzavře její konec u bazénu a Lomazický kanál pod mostkem. Ze štoly pak povede speciální potrubní systém, kterým se dostane voda do původního koryta až za druhým hrazením. Dělníci tak budou mít během oprav sucho pod nohami. Kromě stěn se opraví i dno přivaděče, bazénu a nátok na turbíny," popisuje chystané práce vedoucí.

Práce na dva měsíce

I když se tušimická elektrárna po čtrnácti dnech opět dočká díky speciálnímu překlenutí přivaděče své vody, sanace na Želině budou probíhat i po 27. červnu. Celková doba prací od zahájení až po jejich konec je odhadnuta na více než dva měsíce.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru