Mariánský Týnec – Hledáte místo, kde si budete moci v klidu moci projít krásnou klášterní zahradu, pokochat se skvostnou barokní architekturou a podívat se do muzea mapujícího historický vývoj Plzeňska? Potom možná stojí za vaši návštěvu poutní areál Mariánská Týnice.

Poutní místo najdete kousek od hlavní silnice spojující Mostecko a Žatecko s Plzní, v sousedství Kralovic. Leží asi čtyřicet kilometrů severně od západočeské metropole. Dějiny areálu sahají až do dvanáctého století, neboť souvisejí s působením cisterciáckého kláštera založeného v roce 1144 v nedalekých Plasech. Samotný kostel v Týnici vznikl asi o sto let později.

Barokní rozkvět a zvelebování poutního místa započalo až ve druhé polovině 17. století. Klášter byl zrušen ke konci 18. století. Ve dvacátých letech minulého století došlo ke zřícení centrální kopule kostela, ale nakonec došlo k jeho záchraně. Od roku 1952 je uvnitř probošství regionální muzeum. Nyní je areál víceméně rekonstruovaný.0106tyniceweb

Muzeum a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici:

Otevírací doba:

  • Hlavní sezona: květen až září
  • denně mimo pondělí 9:00 - 18:00

Vstupné:

  • plné 50 Kč
  • snížené 30 Kč (děti, studenti, důchodci, ZTP)
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru