Rabštejn nad Střelou – Kdyby v Česku existoval žebříček top deseti výhledů do krajiny, tento by byl jistě mezi nimi. Na naučné stezce na severu Plzeňska vidíte přes údolí říčky Střely zbytky gotického hradu, zámek a klášter s kostelem v Rabštejně. Jako výlet s přibližně pětikilometrovou procházkou krásnými lesy určitě doporučujeme.

Naučná stezka vedoucí Rabštejnem nad Střelou a jeho okolím vás dovede i na Hraběcí vyhlídku u kříže, odkud je naše 360° fotografie. Máte zde Rabštejn – nejmenší historické město ve střední Evropě – jako na dlani. Kříž byl podle legendy postaven jako symbol vděčnosti člověka k věrnému zvířeti. Vypráví se, že za tmy a husté mlhy odmítl hraběti Lažanskému poslušnost jeho jinak věrný kůň. Hrabě zde vyčkal do rozednění a u nohou spatřil propast. Jako vděk za záchranu svého života dal tu pak postavit dřevěný kříž.

Název města Rabštejn (první písemná zmínka o hradu Rabštejnu pochází z roku 1269) souvisí pravděpodobně s jeho polohou a podle pověsti o havranovi a nalezeném prstenu je odvozen od bájného vzniku města na skále. Slovo Rabenstein v překladu znamená havraní kámen. Stejného jména, tedy Havraní kámen, tam býval také ranč s ubytováním a občerstvením pro turisty. Nyní je mimo provoz.0306rabstejnweb

Jak se tam dostat

Do Rabštejna vede jediná cesta: Autem buď ze směru od Žihle, nebo od Manětína, vlakem můžete dojet do Žihle, odtud potom po turistických cestách dojít pěšky.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru