Most - Jedenáctým rokem funguje nedaleko Mostu Podkrušnohorské technické muzeum. Vzniklo v roce 2003 v areálu bývalého hlubinného dolu Julius III. Jeho hlavním cílem je ukazovat veřejnosti historii dobývání a zpracování uhlí v centrální části severočeské hnědouhelné pánve.

Podkrušnohorské technické muzeum v Kopistech u Mostu. Foto: Oldřich Hájek

Podkrušnohorské technické muzeum v Kopistech u Mostu. Foto: Oldřich Hájek

Zdá se, že se to muzeu daří. Těsně před ukončením návštěvnické sezony hodnotí tu letošní ředitel Zbyněk Jakš jako hodně dobrou. „Návštěvnost se nám zvýšila přibližně o třetinu," říká. Podle něj je to i díky dvěma letos nově otevřeným expozicím. Znovu se bude po zimě areál otevírat v březnu příštího roku.

V muzeu, které najdete na cestě do bývalých Kopist, mají už plány na další vylepšování. Závislí jsou tam ale na přidělení dotací.

V areálu muzea můžete navštívit reálné expozice z oblastí:

  • expozice rudného dobývání s hornickou uniformou dle nařízení ministerstva orby z roku 1890, průřezem pece na zpracování vápence Kalkwerk Lengefeld, interaktivní hernou na hornické dovednosti a třeba s pohledem do rudné štoly s viditelnou žílou rudy olova
  • expozice hlubinného dobývání, kde si "profáráte" kompletně vystrojenou hnědouhelnou štolu Julius, ve které bydlí i permoník
  • expozice HBZS s vyprošťovacím zařízením
  • technika z povrchových lomů

Otevírací doba

  • od 1. března do 31. října
  • úterý - neděle: 9.00 - 16.00 hodin
  • během státního svátku je zavřeno

Jak se tam dostat

  • Za Mostem pokračujete směrem na Litvínov-Záluží a cca po 2 km odbočíte vpravo (podjedete železniční most) a dále pokračujete již směrových ukazatelů ve formě důlních vozíků, které vás navedou.
  • GPS: Loc: 50°33'15.929"N, 13°37'21.135"E
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru