Nebezpečný výrobek! V dětském opalovacím mléce naměřili šestkrát nižší ochranný faktor, než uvádí výrobce
Dětské mléko na opalování oznamičilo Ministerstvo zdravotnictví za nebezpečné. Foto zdroj: KHS Ústí nad Labem
Zajímavosti

ČR – Ministerstvo zdravotnictví postupem podle zákona o obecné bezpečnosti výrobků č.102/2001 Sb., stanoví jako nebezpečný tento kosmetický přípravek: Nubian Kids – dětské mléko na opalování sprej SPF 50.

Jedná se o kosmetický přípravek ve spreji – mléko na opalování – naplněný v plastovém bílém obalu s barevným rozprašovačem. Na přední straně výrobku se nacházejí slovenské texty identifikující výrobek, uvedení ochranného faktoru (50), které je znázorněné pomocí květin, srdíček a hlavy lva, a další texty popisující vlastnosti (vodě a písku odolné), složení výrobku (rakytníkový olej, D-panthenol, parfum bez alergenů, vitamín E) a jeho kategorii (vysoká ochrana UVA/UVB).

Na zadní straně jsou uvedeny české a slovenské texty, mimojiné je zde v názvu výrobku zdůrazněna vhodnost výrobku pro děti. Dále se zde nacházejí texty k použití výrobku a popis funkce, EAN kód, kód/šarže výrobku, údaj o jmenovitém obsahu včetně jeho složení, údaje o výrobci a distributorovi, symbol doby trvanlivosti po otevření (symbol otevřeného kelímku) a symbol nabádající k šetrnému vztahu k životnímu prostředí (piktogram „basketbalisty“).

Čím je výrobek nebezpečný?

Ochranný sluneční faktor uvedený na výrobku (SPF 50) a kategorie uvedená na výrobku („vysoká ochrana“) jsou v zásadním rozporu s naměřeným ochranným slunečním faktorem (SPF 8,21). Výrobek je již svým názvem (anglickým, českým, slovenským) určen speciálně pro děti.

"Vystavování slunci během dětství významně přispívá ke vzniku rakoviny kůže v pozdějším věku, výrobek tak představuje závažné zdravotní riziko, neboť nesplňuje požadavek článku 3 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1223/2009, o kosmetických přípravcích, podle kterého musí být kosmetický přípravek dodávaný na trh bezpečný pro lidské zdraví zejména s přihlédnutím k jeho obchodní úpravě a značení," uvedla v závěrečné zprávě náměstkyně pro ochranu a podporu veřejného zdraví a hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

Výrobce/Země původu: Herba Drug, s.r.o., Mlynská 1335, 053 11 Smižany/ Slovensko

Distributor: Herba Drug Int., Borová 1710, 696 42Vracov

Prodejce: Kaufland Česká republika v.o.s.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru