Do Chomutova přijel před 150 lety první vlak. Chystají se velké oslavy a jízdy historických souprav
První vlak na trati Most – Chomutov dne 8. října 1870. Obraz od Heinricha Loose ze sbírek Oblastního muzea a galerie v Mostě. Foto: archiv muzea
Zajímavosti

Most - V letošním roce si náš region připomene významné výročí 150 let od příjezdu prvního vlaku do Mostu a Chomutova. Vznik železniční sítě výrazně podpořil rozvoj hornictví a průmyslu pod Krušnými horami.

S tím souvisely významné ekonomické, sociální a krajinné změny v regionu. Ve své době železniční doprava byla nejefektivnějším a nejvyužívanějším dopravním prostředkem. Železnice je fenomén, který nás ovlivňuje i v současnosti a udržuje si v určitých ohledech své významné postavení v osobní i nákladní dopravě.

Oblastní muzeum a galerie v Mostě se připravuje ve spolupráci s Oblastním muzeem v Chomutově, Národním technickým muzeem a mnoha dalšími subjekty velké oslavy, které vyvrcholí 3. a 4. října 2020. Během tohoto říjnového víkendu budou na trati Most – Chomutov vypraveny zvláštní historické vlaky. V obou stanicích budou instalována železniční vozidla a technika a bude připraven rozsáhlý doprovodný program.

Během roku budou připraveny akce, které se zaměří na historii železnice v regionu i mimo něj. Budou se konat přednášky, komentované výlety vlakem pro celou rodinu po zajímavých tratích v regionu, vycházky po zrušených tratích, besedy s pamětníky, muzejní výstava v prostorách muzea, muzejní noc a jiné doprovodné akce, o kterých budete včas informováni. Kolektiv autorů též pracuje na publikaci, která se bude historii železnic v regionu věnovat.

Ve čtvrtek 30. ledna se koná od 17 hodin v Oblastním muzeu a galerii v Mostě úvodní přednáška, která odstartuje oslavy tohoto významného výročí. Přednášející Jan Setvák vás seznámí s celou problematikou vývoje železnic na Mostecku a Chomutovsku. Nejen příznivci historie železnice se mají na co těšit.

Více informací o výstavě najdete na www.muzeummost.cz, https://www.facebook.com/mostmuzeum/.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru