Velké pocty se dostalo palubnímu technikovi Bohuslavu H. z české jednotky AAT (Air Advisory Team). Velitel aliančního Velitelství výcviku vzdušných sil – Afghánistán (NATO Air Training Command – Afghanistan) brigádní generál John E. Michel ho ocenil prestižním titulem Warrior of the Week.

predaniocenenia307

„WoW"

Ocenění „Bojovník týdne", nebo také „WoW", je udělované vojákům, kteří předvedli neobyčejné schopnosti a dovednosti při plnění úkolů. Praporčík Bohuslav H., zvaný českými, americkými i afghánskými kolegy krátce Bob, prakticky na koleně opravil závadu na bitevním vrtulníku Mi-35.

Zprovoznil neletuschopný vrtulník

Nezasvěcený člověk by mohl říct, že vyměnit starý díl za nový je rutina. V Afghánistánu to ale tak úplně neplatí, neboť díly na leteckou techniku tu ne vždy jsou k dispozici. S problémem si Bob poradil šalamounsky. Využil součástek ze starých zkušebních „stendů" na Mig-21, které získal od Afghánců, opravil a zprovoznil tak do té doby neletuschopný bitevní vrtulník Mi-35. Jeho iniciativa je o to záslužnější, že se tak stalo v době prezidentských voleb a na začátku hlavní bojové sezóny Talibanu a přispěl tím k rozšíření letového parku afghánských vzdušných sil (Afghan Air Force).

„Bob si ocenění zaslouží"

Bobův velitel kapitán Petr Š. celou akci okomentoval: „K provedení takové opravy je potřeba nejen velká manuální zručnost a hluboké odborné znalosti, ale také dlouholetá praxe a zkušenosti s tímto typem vrtulníku a sovětskou leteckou technikou obecně. Především šlo o to, že Bob přesně odhalil, kde je problém, znal souvislosti a věděl, kam sáhnout mezi nepotřebné součástky, které se povalovaly kdesi v hangáru. Bob tak předvedl všem v praxi známé heslo o zlatých českých ručičkách. Myslím, že si udělené ocenění po právu zaslouží."

„Pomohu s případnou opravou raketoplánu"

Bob H. je skromný člověk a potlesk amerických letců ho mile překvapil. Neodpustil si malý vtípek, když přítomným nabídl pomoc s případnou opravou Space Shuttle (pozn. raketoplán NASA). Za to byl odměněn úsměvy a dalším aplausem. Zástupce velitele plukovník Grey mu na závěr setkání předal zaslouženou pamětní plaketu. (zdroj: www.army.cz)

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru