Ornitolog Václav Beran pomáhá s umístěním budek na rekultivace poblíž lomu ČSA. Foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

Mostecko – Rekultivovaná mladá krajina na Mostecku má dát příležitost k zahnízdění silně ohroženého krutihlava. Jde o drobnějšího tažného ptáka o velikosti přibližně vrabce. Výsypky v okolí hnědouhelných lomů poskytují pro krutihlava ideální prostředí.

„Je to velice vhodná lokalita, protože je tady taková polootevřená krajina a je tady spousta míst, kde žijí mravenci. Jsou tady různě nasvětlené teplomilné trávníky, takže krutihlav to bude určitě milovat,“ vysvětluje ornitolog Václav Beran.

Právě mravenci a jejich larvy jsou převážnou složkou krutihlavovy potravy. Na rekultivované výsypce poblíž lomu ČSA ze skupiny Sev.en Česká energie bylo nyní umístěno patnáct budek, které se mají stát domovem tohoto nenápadného šplhavce.

V minulosti zde byl pozorován při migraci, budky mu pomohou se zde usadit a vyvést mladé. Dřevěné domečky vyráběly děti z Litvínova z kroužku při technickém klubu Smajlík a děti ze základní školy v Ruské ulici. Děti se podílely nejen na výrobě, ale také na umístění budek do přírody.

„Já si toho hrozně vážím, protože pro ty děti je to úžasná zkušenost. Jednak manuálně začnou pracovat a také se dostanou právě sem a vidí, jak vypadají plochy po rekultivaci a co všechno se sem vrací,“ dodává místostarostka Litvínova Květuše Hellmichová.

Celorepublikové počty krutihlava se odhadují na dva až čtyři tisíce párů, patří tedy mezi opravdu vzácné druhy ptáků u nás.

Vloni byli nedaleko na stejné výsypce ve spolupráci se skupinou Sev.en umístěni bobři, kteří museli být přestěhováni od řeky Ohře.

Litvínovské děti už v minulosti s místní energetickou firmou vyráběly například barevná česna do včelstev právě na výsypkách.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru