Panenky jsou zabaleny v krabicích stejně jako nové. Aby děti nepřišly o radost svůj dárek si rozbalit. Foto: archiv Evy Hubové
Lidé

Středočeský kraj – Mladá maminka Eva Hubová dostala před pár měsíci skvělý nápad. Bylo jí líto starých panenek, které by někdo vyhodil a děti si s nimi už nechtěly hrát. Panenky perfektně opraví, oblékne, zabalí a ty jsou jako nové. Díky tomu mohou těšit další děti a nekončí v odpadu. 

 
Jak jste se k opravám panenek dostala? 
Úplnou náhodou. Zjistila jsem, že čekám holčičku a tak jsem začala stahovat panenky z půdy, které jsem měla sama jako malá. Panenky nebyly ve špatném stavu, ale nějaká oprava potřeba byla. Začala jsem se to učit i na jiných panenkách, protože jsem nechtěla své zničit. Najednou jsem začala opravovat i sběratelské panenky, čímž jsem si občas přivydělala. Jak jsem zabředávala do světa panenek, uvědomila jsem si, že sběratelské panenky dostanou vždy lásku a péči, protože mají nějakou hodnotu. Pak jsou tu ale panenky, které sběratelské nejsou a ty končí v odpadu, nebo zapomění. Můj tatínek nám vždy hračky opravoval, nebylo tak jednoduché koupit nové a tuhle mentalitu mám v hlavě. Do toho moje maminka byla vždycky podnikavá, takže to zase naučila ona mě. Tak se zrodil celý projekt. Mrzelo mě, že zbytečně končí spousta panenek v odpadu, když s trochou lásky a péče mohou dělat radost dál.

Mohla jste někde čerpat inspiraci?

Když projekt Zachráněnky začínal, tak ne. V průběhu roku, co se dcera narodila, jsem začala vykupovat staré panenky, které už neměly moc velkou naději na úspěch, a začala s přípravami. Mezitím se zrodil projekt Radka Kilevníka reHračky, ale to už byl koncept Zachráněnek hotový. Má myšlenka byla panenky opravit, udělat z nich "nové", a zabalit je tak, aby děti nepřišly o zážitek z rozbalování nové hračky.

Zároveň tím mohu také pomoci maminkám na mateřské, protože vím sama, jak je náročné sehnat práci domů, kterou člověk může dělat po večerech, když už děti spí. Výkupem panenek mohu také přispět maminkám, které nám panenky prodají. Některé rodiny nám je darují a od některých je kupujeme.

Teď už tedy neopravujete panenky sama?

Ne. Počet maminek v projektu se mění. V první vlně jsme byly dvě. Pomáhala mi manželka od mého brášky. Pár dní před porodem mi stříhala stuhy a pomáhala připravit panenky k první vlně. Celou dobu jsem však měla záměr pomoci více maminkám. Ten tým se tedy zvětšuje. V tuto chvíli jsme čtyři, každý dělá něco jiného. Velká část toho procesu je stále na mě, ale snažím se delegovat úkoly a opravy tak, aby si každá našla to, co jí baví. Do toho přibývají další maminky, které mají zájem se do projektu připojit a já jsem šťastná, že díky podpoře zákazníků mám tu možnost tým rozšiřovat.

Jak je náročné panenky opravovat? Dá se zachránit každá panenka?
Proces samotné opravy je ve většině případů náročný. Často se mě na něj maminky ptají, ale na to je hrozně těžké odpovědět. Některé panenky mají zacuchané vlasy, některé slepené, některé se musí napíchat kompletně nové. Často mají ulomené části těla, nebo sloupanou barvu. Každý výrobce používá jiné materiály pro vlasy i tělo a tudíž i postup opravy je jiný. Obecně platí, že v průměru trvá oprava a příprava panenky kolem 3 hodin. Některé méně, ale v případě napichování nových vlásků se bavíme i o delším době. Často se mě i lidé ptají, jestli se to vyplatí opravovat. Ale o tom ten projekt vlastně je. Je mnohem snadnější panenku vyhodit a koupit jinou. Tento projekt se snaží ukázat, že i panenka, která dělala radost před tím, může s trochou péče a lásky dělat radost dál. Cenou se pak panenky pohybují podobně, jako v obchodech.

Které panenky opravujete – pouze typu Barbie, nebo i jiné?
V tuto chvíli se soustředíme na panenky typu Barbie, ale ne jen ty od Mattela, ale i další velké výrobce (Hasbro, Simba Toys, MGA atd). Panenky, které jsou starší výroby než rok 2000 (včetně Barbie), se chystáme dát do nabídky až příští rok. Dostáváme dotazy i na porcelánové, nebo miminkovské panenky. I na ty časem třeba řada dojde.

Co se dále s panenkou děje? 
Celý proces začíná s tím odkoupením/darováním panenky. Pak následuje oprava, volba vhodného oblečení a doplňků. Panenku pak nafotíme a lidé si ji mohou koupit na www.zachranenky.cz. E-shop vznikl po týdnu oficiální existence projektu. Původně jsem sama jako zakladatelka neplánovala tak rychlý start a ten zájem mě velice mile překvapil. V první vlně stačilo napsat zprávu, nebo přímo pod panenku do komentářů napsat. Teď už je ten proces snadnější. Lidé si mohou v pohodlí vybrat na e-shopu a mohou si přečíst i příběh ke každé panence. V případě, že si zákazník nemůže vybrat, dostáváme i konkrétní specifické zakázky, které se postupně snažíme plnit. Příklad je třeba Leontýnka z filmu Ať žijí duchové, Wednesday Adams, nebo různá povolání. Lidé se na nás také mohou obrátit s požadavkem na opravu jejich panenek, které by chtěli nechat svým dětem. I to je možné. Panenka si projde stejným procesem a vrátí se zpět do rodiny.

 

Zájem je např. o panenky různých profesí. Foto: Eva Hubová

 

Máte zájem o panenky na opravu?
 
Zájem máme určitě. V tuto chvíli máme na skladě kolem 1000 kusů panenek a to číslo roste. Ale je to skvělé v tom, že v momentě, když přijde panenka, které něco chybí, máme náhradní díly téměř na vše. Místo a prostor na skladování také je, takže panenkám jsme zatím NE neřekli.

Budete s projektem pokračovat i po Vánocích? 

Načasování začátku projektu nebylo náhodné. Využila jsem období říjen/listopad právě pro to, že je to doba, kdy lidé pořizují dárky na Vánoce. Nákupem Zachráněnky pak mohou pomoci na více frontách a ještě udělat dětem radost. Tím však projekt nekončí. To je teprve začátek. Dělám vše pro to, aby projekt mohl pokračovat. Veškeré tržby jdou zpět do projektu. Má to smysl a věřím, že i proto mají Zachráněnky takový úspěch. Během dvou dnů po sdílení mého příběhu a myšlence projektu, Zachráněnky sledovalo 2 tisíce lidí. Během 4 dnů to bylo 3 tisíce lidí. Věřím, že je to teprve začátek.

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru