David Kozlok a jeho sličná asistentka – manželka původem z Kuby, jejíž příjmení po svatbě přidal ke svému. Foto: David Cordero Kozlok
Lidé

Jirkov – Také vždy pátráte, když koukáte v televizi či jste na představení, jak je možné, že kouzelník dokáže zmizet z pevných pout a svěrací kazajky? David Cordero Kozlok patří mezi ty, kteří do tajů iluzionistů pronikli. A zároveň si tím splnil svůj dětský sen. Je z něj skutečný kouzelník a iluzionista, kterému tleskají všude tam, kde se objeví.

Jeho umění letos „dovršilo plnoletosti“. „V sedmi letech mě rodiče vzali do cirkusu Humberto a to mě okouzlilo natolik, že jsem si řekl, že bych se tomu chtěl věnovat,“ vzpomíná David Cordero Kozlok na prvotní impulz. S kamarády pak v 11 letech založil Cirkus Mini, s nímž bavili třeba spolužáky v tělocvičně. „Věnovali jsme se jednoduchému žonglování a podobně. Rodiče tím na řadu let získali inspiraci, co mi darovat k Vánocům. Vždy to byly různé kouzelnické rekvizity a vždy s tím měli u mě úspěch,“ vzpomíná na své začátky.

Představení, které už nikdy více neuvidíte

Protože plnoletost je zásadní zlom, rozhodl se David Cordero Kozlok u této příležitosti připravit jedinečné představení. Jako iluzionista si dává dobrý pozor, aby před stejným publikem nepředváděl stejnou věc dvakrát, protože jeho show stojí na momentu překvapení. „České publikum je specifické. Zatímco jinde ve světě se lidé prostě jen baví, Češi mají neustále potřebu spekulovat, jak to ten kouzelník dělá. Hledají, v čem fígle spočívají, kde jsou propadla a podobně,“ všiml si iluzionista.

Neopakovatelnou show chystá na sobotní magické datum 11. 11., pro někoho možná překvapivě v malém kině v Jirkově. „Nadchlo mě, že jde o komorní prostor, kde budu velmi blízko publiku, proto volím právě toto kino,“ vysvětlil iluzionista. Při „narozeninové“ show s názvem Paquita vystoupí kromě něj také břichomluvec. „Já chystám velké iluze, což je moje specialita. Kromě toho mám připravený film, skrze nějž vezmu diváky do míst, kde všechna moje kouzla vznikají,“ prozrazuje s tím, že chce, aby diváci této show získali něco, co už nikdy jindy nikdo nebude moci.

 

Při show Paquita vystoupí také břichomluvec. Foto: archiv Davida Cordero Kozloka

 

Tím místem je dílna u rodinného domu, v němž v jednom z litvínovských údolí, které se zakusuje do Krušných hor, bydlí kouzelníkův děda. Společně všechny rekvizity vyrábí, někdy i metodou pokus-omyl. „Má to ale své výhody, můžeme naše výrobky stále zlepšovat,“ podotýká.

Kam na stále nová kouzla chodí? „Inspiraci získávám hlavně v zahraničí. Když sleduji různá představení, u zhruba 80 % iluzí okamžitě vím, jak toho dosáhnout. Zaujmou mě právě takové, kdy na to musím přijít…“ dodává kouzelník.

V Jirkově se příznivci tajemna mohou těšit na tzv. velké iluze, při nichž nechybí sličné asistentky, publiku přechází oči úžasem a svých pěti minut slávy se dočká i někdo z publika. „Publikum miluje, když je vtaženo přímo do děje!“ potvrzuje mladý muž.

Zálusk na světový rekord

Přestože všechnu svou pozornost David Cordero Kozlok momentálně upíná k připravované show, velké plány má i do budoucna. Už nyní se může chlubit tím, že je v České knize rekordů zapsán jako nejrychlejší iluzionista. „Na internetu mě zaujal Holanďan, který předvedl 12 iluzí za 5 minut. To mi přišlo neskutečné a chtěl jsem to taky zkusit. Nakonec jsme se dohodli, že přizveme agenturu Dobrý den, která české rekordy zaznamenává, a že připravíme 10 iluzí za 4 minuty. Těsně před začátkem jsem ale trval na tom, že jich bude 11. A povedlo se, navíc v čase 3 minuty a 51 vteřin,“ vzpomíná na tuto životní událost, při níž nechyběla ani asistence diváka z publika.

Zatímco čeká, zda se pokusí v Evropě někdo jeho rekord překonat, sní už o tom, že stanoví světový rekord. „Pokusím se o to v horizontu deseti let. Je dobré mít nějaké cíle,“ těší se.

Chlubit se může i dalším NEJ. Když těsně před začátkem světové pandemie vystupoval v show Československo má talent v roce 2019, dosáhla tato epizoda nejvyšší sledovanosti od začátku této soutěže. „Tento úspěch nám otevřel dveře na akce po celé republice a pomohlo nám to přečkat i těžké pandemické roky, kdy se téměř nic nesmělo,“ dodává David Cordero Kozlok.

Neopakovatelná kouzelnická show Paquita se koná v jirkovském kině v sobotu 11. listopadu od 14 hodin a vy můžete být u toho. Chystáme pro vás soutěž o dvě vstupenky.

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru