VIDEO: Ústecký kraj poděkoval záchranářům za hrdinství při likvidaci obřího požáru v Českém Švýcarsku
Sál Hradu Litoměřice se zástupci oceňovaných jednotek. Foto: Oldřich Hájek
Lidé

Ústecký kraj, Litoměřice - Slavnostní poděkování Ústeckého kraje složkám Integrovaného záchranného systému České republiky za likvidaci požáru v Českém Švýcarsku proběhlo ve velkém sále Hradu v Litoměřicích.

Mezi hosty nechyběl generální ředitel HZS genpor. Vladimír Vlček, náměstek policejního prezidenta ČR genmaj. Tomáš Lerch či velitel vzdušných sil Armády ČR, brigádní generál Petr Čepelka. Pamětní plaketu z rukou hejtmana Jana Schillera převzali zástupci krajských vedení složek IZS, 11 stanic krajských hasičů a zástupci 140 jednotek dobrovolných hasičů.

https://www.youtube.com/watch?v=qYUhJsIWoVY

Poděkování za celou Radu Ústeckého kraje, z níž náměstkyně Lubomíra Mejstříková, radní Iva Dvořáková a Jan Růžička byli slavnosti osobně přítomni, putovalo také letecké hasičské službě, Záchranné zdravotnické službě hlavního města Prahy, sponzorům a dárcům, kteří okamžitě a nezištně nabídli svou pomoc a dalším.

Největší lesní požár v historii České republiky vypukl v Národním parku České Švýcarsko v neděli 24. července 2022 v ranních hodinách v nepřístupném terénu. Kvůli silnému větru se rychle šířil, vzhledem k umístění bylo jasné, že se na místo obtížně dostane technika, že bude třeba zapojit lezce a leteckou techniku. Kvůli padajícím stromům byl zásah značně nebezpečný pro zasahující hasiče.

Evakuováno muselo být 532 osob, nakonec byly zničeny, a v tomto případě se dá mluvit o štěstí, jen 3 domy. Do 12. srpna 2022, kdy byl požár likvidován, se na místě zásahu vystřídalo více jak 6 300 hasičů z řad profesionálních i dobrovolných jednotek a více jak 400 kusů techniky. Plocha, na které proběhl hasební zásah, byla přes 1 100 hektarů.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru