CHYSTÁ SE: Zítra začíná akce Pěšky do školy. Zúčastní se jí rekordních 70 tisíc dětí a zapojí se i školy z Chomutovska
Ilustrační foto CC0
Co se chystá

Chomutovsko/ČR - 16. září začíná Evropský týden mobility, v rámci něhož se uskuteční tradiční podzimní výzva s podtitulem „Budeš se mnou chodit?“. Ta se tento rok bude konat pošesté a jejím cílem je zvýšit počet dětí, které se budou dopravovat do školy pěšky. Do akce s názvem Pěšky do školy se zapojí i dvě školy z Chomutova a tři z Kadaně.

Organizaci Pěšky městem, která výzvu zastřešuje, se letos podařilo do výzvy zapojit na 300 škol a týmů ze 157 měst napříč Českou republikou. Do výzvy se mohly přihlásit celé školy, jednotlivé třídy nebo jen parta spolužáků či kamarádů. 240 škol a týmů se do projektu v roce 2022 zapojilo zcela poprvé, 60 zareagovalo na výzvu opakovaně. To v součtu představuje na 70 000 dětí, které nevyužijí „rodičovské taxi“, ale půjdou pěšky popřípadě částečně využijí veřejnou dopravu.

Z chomutovského okresu se do této výzvy zapojí pět škol. Z Kadaně se jedná o Základní školu Rudolfa Koblice, Gymnázium Kadaň a Základní školu Na Podlesí, z Chomutova to bude Základní škola Kadaňská a 7. ZŠ Hornická.

Na dopravní situaci před školami si dlouhodobě stěžují pedagogové či pracovníci, kteří výzvu ve svých školách každoročně koordinují. Nejčastější výtky směrují k samotné zahlcenosti automobilovou dopravou před školami, ale i k bezohlednosti řidičů a řidiček, kteří své děti vozí až k nejzazšímu možnému místu a poté se stále nastartovaným motorem vodí své dítě až ke školní bráně nebo do šatny. Na děti, které jdou do školy pěšky, přitom neberou ohledy. Krizové situace poté někde pomůže zmírnit dopravní policie, školy se snaží zklidnění dopravy v ranní školní špičce řešit i se starosty měst.

Česká verze sloganu letošního Evropského týdne mobility - „Kombinuj a jeď“ - odkazuje k tomu, že děti mohou k cestě do školy využít i kolo, koloběžku nebo veřejnou dopravu. Každoroční iniciativa Evropské komise upozorňuje především na neudržitelný nárůst individuální automobilové dopravy.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru