Chomutov chystá oslavy významného výročí města se zajímavou novinkou v programu
Chomutovské slavnosti v roce 2019. Foto zdroj: Archiv města Chomutova
Co se chystá

Chomutov – Chomutov chystá o víkendu, který připadne na 21. a 22. května, v městském parku Chomutovské slavnosti, které v letošním roce připomenou 770. výročí první písemné zmínky o Chomutovu. Zajímavou novinkou v programu bude vědomostní kvíz pro týmy z řad občanů města.

Návštěvníci se mohou těšit na rytířské turnaje či hudební vystoupení. Hostem slavností bude herec Václav Vydra, který se ujme moderování slavnostního zahájení. „Chomutovské slavnosti začnou 21. května v 10.30 hodin v městském parku otevřením tržiště. Kulturní program se bude odehrávat na hlavním pódiu, které bude umístěno na travnaté ploše podél ulice Boženy Němcové. A návštěvníci se mají na co těšit – budou se zde střídat hudebníci, tanečníci, kejklíři či sokolníci,“ přibližuje program slavností Zuzana Kroutilová, vedoucí odboru vnějších vztahů.

Dále se na Chomutovských slavnostech představí Rytíři Koruny české s výcvikem koní v prostoru bývalého atletického stadionu, kde budou mít po celé slavnosti své kolbiště a právě tam se bude odehrávat veškerý rytířský program. Odtud také ve vyjde v sobotu průvod rytířů, kteří budou doprovázet Bedřicha Načeradce na cestě za primátorem k hlavnímu pódiu.

„Podle historických dokladů právě Načeradec v roce 1252 daroval své chomutovské panství řádu německých rytířů, kteří se zasloužili o následný rozvoj města. Symbolicky tedy i nyní předá darovací listinu vedení města a tím budou moci oficiálně začít slavnosti,“ dodává Kroutilová.

Ve 14 hodin začne jeden z vrcholů programu na kolbišti, a to rytířský jezdecký turnaj. Následně se tamtéž odehraje rytířská bitva o Chomutov a šermířské vystoupení a v podvečer dostanou prostor děti při ponožkové bitvě.

„Při té budou dobývat hradby dělovými koulemi z ponožek. Není však nutné, aby si je nosily s sebou nebo používaly svoje ponožky, ponožková munice bude pro ně na místě připravena,“ ujišťuje Zuzana Kroutilová.

Co se týče programu pro děti, po celé dva dny se budou v parku konat pro ně například jízdy na ponících, ale i nejrůznější doprovodné hry a soutěže, které zorganizují členové chomutovských volnočasových spolků jako je Junák či Muzeum československého opevnění z let 1936–1938 Na Kočičáku. Součástí Chomutovských slavností bude i Rodinné zápolení s kozou Rózou a kozlíkem Rozmarýnkem, které v neděli zavede rodiny do oblastního muzea, kde si například vyzkoušejí psaní brkem nebo používání historických pečetí.

Dospělí naopak budou moci své síly – ty vědomostní – změřit při nedělním zábavném kvízu Znám své město a jeho historii. Soutěžící týmy se utkají u hudebního altánu od 11.15 hodin.

„Nejúspěšnější tým získá poukaz do stánku s občerstvením a také upomínkový glejt,“ popisuje ceny Kroutilová.

Bližší informace k registraci do vědomostního kvízu i podrobný program slavností naleznou návštěvníci na webu města www.chomutov-mesto.cz.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru