Chomutov - Tento víkend láká k cestám za společenskými, kulturními a sportovními akcemi do dalších regionů. Co se kde chystá nejzajímavějšího v našem kraji a také u sousedů, vám přinášíme v tomto přehledu.

Horní hrad. Foto: Oldřich Hájek

KARLOVARSKO: Horní hrad u Stráže nad Ohří – Hrad pod palbou!

Sobota 24. října od 18 hodin a neděle 25. října

Horní hrad nebo-li Hauenštějn bude o víkendu pod palbou historických zbraní a tím ukončí další kulturní sezonu. V sobotu je program zajištěn až do pozdních nočních hodin. Noční palbu z hradeb zařídí šermířská skupina Bohemica Sanguis, SHŠ Darkness a pořádnou rytířskou řežbu přiveze SHŠ Jednota panská z Plzně. Přijeďte se dozvědět něco více o historických palných zbraních (píšťaly, hákovnice, tarasnice, houfnice) a zažijte hrad v palebné síle! Závěr bude patřit magickému představení, které pro vás uvaří čaroděj Cave, milovník zejména plazů, hadů, štírů, netopýrů, ale také šermíř, plivač a krotitel ohně. Poslední ohnivou tečku přiveze Ohnivé divadlo Ignis. V neděli pak bude od 10 hodin Horní hrad v obležení dobových palných zbraní! Po celý den bude probíhat střelba z historických děl. Přijďte se dozvědět něco víc o historických palných zbraních a zažijte hrad v palebné síle! Program budou zajišťovat skupiny historického šermu: Bohemica Sanguis, SHŠ Darkness a SHŠ Jednota panská. Pro děti je připravena lukostřelba, ale i tématické hry pro děti, které zajistí skupina Duelanti. Budete si moci vyzkoušet i tvorbu pískem sypaných mandal, stát se na chvíli někým jiným. K vidění bude i tvorba dřevěných šperků, malování na kámen nebo tvorba steampunk šperků.


MOST: Středisko volného času - 24 hodin stolního hokeje

Pátek 23. října od 10 hodin až do soboty 24. října

Zúčastněte se šprtcového turnaje, turnaje v air-hockeyi, táhlovém hokeji Chemoplast nebo ve stolním fotbálku.


CHOMUTOVSKO / MOSTECKO: LESNÁ - ŠLAPÁNÍ ZELÍ A KRUŠNOHORSKÉ VEPŘOVÉ HODY

Sobota 24. října od 13 hodin

Chcete vidět, jak se správně vyrábí kysané zelí? Pak přijďte v sobotu do Krušnohorského domu v Lesné a nezapomeňte si vzít s sebou gumáky a zelňáky, protože heslo akce je „Přineste si kamenné zelňáky, obujte gumáky, vlezte do kádí a našlapte si své zelí podle starých zvyků v Krušnohorském lidovém domě pod dohledem krásných dívek". Dále můžete ochutnat zelné speciality připravované podle receptur z Krušnohoří, zabíjačkové dobroty - jitrničky, jelítka, ovar, tlačenka, polévka a guláš, budete si zde moci zakoupit zelí i vepřové dobroty. K tomu vám zahraje a zazpívá dechová muzika, a když budete chtít, můžete si na místě zapůjčit krušnohorské kroje ke šlapání.


CHOMUTOVSKO: JIRKOV – Zámek Červený hrádek – Výlov zámeckého rybníka a ukončení kulturní sezony

Sobota 24. října od 7.30 hodin

Slavnostní symbolické ukončení sezóny spojené s výlovem zámeckého rybníka, s prodejem ryb a koncerty Brassband – Dixieland a Lochness – Country. Stánky s občerstvením a rybími specialitami, hry a soutěže pro děti. Od 14 hodin pak bude zahájena výstava Svět kostiček Lego – zámek Červený Hrádek. Na závěr se můžete projít lesem za svitu loučí.


CHOMUTOVSKO: KADAŇ - Kirwitzerův den

Pátek 23. října od 16 hodin a sobota 24. října od 15 hodin

Letos ve dnech 23. a 24. října 2015 se odehraje již 11. ročník Kirwitzerova dne, cyklu vědeckých přednášek pro veřejnost. Hlavní program se odehraje v sobotu odpoledne. V páteční podvečer přednesou své příspěvky talentovaní studenti U3V a středních škol. Vše se odehraje ve Františkánském klášteře. Páteční program začne v 16 hodin, přednášky budou ovšem dvacetiminutové a dozvíme se například, jestli je nedostatek vody opravdu globálním problémem lidstva, jaké vápenky a mramorové doly jsme měli v naší oblasti, jaké byly okolnosti objevu benzenového jádra a poslechneme si i pár zajímavých vokálních projevů v lidové hudbě i s výkladem. V sobotu v 15 hod. nám RNDr. Gunther Kletetschka, Ph.D. představí, jaké nebezpečí nám hrozí z jiných dimenzí. Od 16 hod. promluví doc. Ing. Vladimír Scholtz o fyzice hudby. V 17 hod. vypukne přednáška na aktuální a třeskuté téma. PhDr. Bronislav Ostřanský, Ph.D. z Orientálního ústavu AV ČR se rozhodl vést přednášku o islámu směrem, který si zvolí posluchači. Hlavní host letošního Kirwitzerova dne bude astronom Prof. RNDr. Petr Kulhánek, CSc. Jeho přednáška od 18 hod. nese název „A budiž světlo" a je reakcí na letošní Mezinárodní den světla. Vstup v oba dny a ve všechny časy je zcela zdarma.


LOUNY: Centrum zdraví Gnoze – Šamanismus – cesta srdce se

Pátek 23. října od 18 hodin

Již v pátek 23. října chystá Centrum zdraví Gnoze zajímavou ochutnávku osobního prožitku světem Ducha-Šamanským univerzem. Za zvuku šamanského bubnu se nechte pozvat do Duchovní Říše, kde jsou naši Duchovní průvodci připraveni nám pomáhat na naší cestě životem. Více si přečtěte na vašem článku zde.


LOUNSKO: Lenešice – koncert Vokálního kvarteta Paškál

Neděle 25. října od 17 hodin

Přijďte na koncert do lenešického kostela a zaplacením dobrovolného vstupného podpořte opravu kostela. Uslyšíte zpěvy různých duchovních proudů Vokálního kvarteta Paškál.


LOUNSKO: SKUPICE – Den koní a dětí

Sobota 24. října od 10 hodin

Zajímavou akci nejen pro děti připravil na sobotu Statek Pohoda Skupice. Jízdy na koních, fanfáry lesních rohů, Hubertovu jízdu, soutěžní klání koní, dílny pro děti nebo koncert orchestrů The Blueberries nebo Twisty Vois můžete tento den na statku Pohoda zažít. Akce začíná od 10 hodin.


TEPLICE: OC Galerie Teplice - Pohádkový svět balónků – dětský workshop

Sobota 24. října od 14 hodin

V sobotu 24. října čeká od 14 hodin na děti balonková show a balonková dílna s modelováním zvířátek a jiných postaviček z balonků v rámci výstavy Pohádkový svět balónků, která se koná až do 1. listopadu. O akci si můžete přečíst více v našem článku.


LITOMĚŘICE: Hrad Litoměřice – Povídání o víně

Pátek 23. října od 18 hodin

V pátek můžete zažít na Hradě Litoměřice í degustace vín s názvem Povídání o víně. Tentokrát se vám představí mladý vinař z Čejkovic Jiří Radocha. Ochutnávka se uskuteční v degustační místnosti v historických sklepních prostorách litoměřického hradu.


LITOMĚŘICE: 1210 let Ohře v Litoměřicích

Sobota 24. října od 13:00

Tato sobota bude v Litoměřicích patřit slavnostem řeky Ohře. K této příležitosti je připraven bohatý program, který začne ve 13 hodin. Těšit se můžete na plavení voru po řece, veslařskou exhibici, křest nových lodí litoměřického veslařského oddílu i na hudební vystoupení v podání Rostislava Pechouška. Po celou dobu akce budou přítomni veselí vodníci Ohřínek a Polabáček, pro děti bude připraven skákací hrad i výtvarné dílničky. Akci zpestří putovní výstava s názvem Řeka Ohře v proměnách času a čtení z knihy Báje a pověsti řeky Ohře, která byla vydána právě k oslavám řeky Ohře. Speciálně k této příležitosti pojede na trase Lysá nad Labem – Litoměřice – Ústí nad Labem a zpět historický motoráček Klubu železničních cestovatelů. 4 vozová vlaková souprava bude obsahovat Bixeum – muzeum historie tratí na Podřipsku a v Českém Středohoří a Bixovnu – barový vůz.


DĚČÍN: Zámek Děčín - Komentovaná prohlídka historických kočárů

Sobota 24. října od 14 hodin

V zámecké konírně si můžete užít zajímavou prohlídku historických kočárů ze sbírek pražského Poštovního muzea s komentářem kurátora tohoto muzea Mgr. Martina Jahody.


Kostel Frauenkirche v Drážďanech. Foto: Oldřich Hájek

NĚMECKO: DRÁŽĎANY – 10. výročí znovuvysvěcení kostela Frauenkirche

Sobota 24. října a neděle 25. října od 10 hodin

V říjnu si drážďanský kostel Frauenkirche slavnostně připomene desáté výročí svého znovuvysvěcení. Při této příležitosti čeká návštěvníky bohatý desetidenní program, který končí 21. října. Vedle slavnostních bohoslužeb se koná řada koncertů a dalších akcí. V sobotu 24. října od 20 hodin zahraje na slavnostním koncertu oslavujícímu 10 let živoucího dění v kostele Frauenkirche, mimo jiné i Orpheus Chamber Orchestra z New Yorku. Nejvýznamnější den, o kterém se uskuteční několik bohoslužeb, je neděle 25. října. Odpoledne je kostel otevřen všem, kteří si zde za hudebního doprovodu chtějí vychutnat fascinující architekturu s její dokonalou akustikou.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru