Chomutov – Slunečný hrob, Proč ta růže uvadá, Variace na renesanční téma (Láska je jako Večernice). Chomutovská Hřebíkárna připravila na úvod následujícího měsíce další hudební parádu. První květnovou sobotu se zde představí matador českého rocku, hudebník tělem i duší Vladimír Mišík se svojí kapelou ETC... E-chomutovsko pro dva z vás tradičně nachystalo po dvou lístcích.

VIDEO: Slunečný hrob z roku 1968

 

Vladimír Mišík

Vladimír Mišík je jednou z nejvýraznějších osobností české populární hudby již od 60. let 20. století. Svou tvorbou ovlivnil celou řadu umělců ať už z hudebního, výtvarného či literárního prostředí. Muzikanti pod značkou ETC však začali vystupovat v roce 1974. Vladimír Mišík s kapelou ETC přes mnohé personální změny a dvouletý zákaz činnosti v 80. letech koncertuje dodnes. Do roku 2007 vydal Vladimír Mišík & ETC... 10 řadových alb a několik dalších kompilací, v úvodu vyjmenovaná trojice hitů je jen střípkem toho, co má hudebník na svém kontě.

Český rockový zpěvák, skladatel, textař je svými spoluhráči a přáteli už léta mírně ironicky, avšak právem přezdívaný „Legenda". Se svou první kapelou hrával po parcích Elvise a Semafor, na barrandovském truhlářském učilišti založil skupinu Uragán. Po krátké epizodě u Komet spoluzakládal jednu z nejslavnějších českých kapel 60. let Matadors, v jejichž čele se začal hudbou zabývat profesionálně. Dále prošel Orchestrem Karla Duby, založil první vlastní kapelu New Force, se kterou odehrál jediný koncert v srpnu 1968, posléze byl krátkodobě angažován jako sólový kytarista v George & Beatovens Petra Nováka.

V zimě 1968 s bývalým kolegou z Komet a Matadors, kytaristou Radimem Hladíkem, založil Blue Effect. S ním se Mišík prezentoval na první dlouhohrající desce Meditace. Po jejím vydání byl ze souboru vyhozen, vzápětí jej bubeník Jaroslav ´Erno´ Šedivý pozval do další slavné kapely tehdejší doby, Flamenga. S ním natočil Vladimír Mišík dodnes nesmrtelné album Kuře v hodinkách na texty Josefa Kainara. Dříve než album stačilo vyjít, Flamengo se rozpadlo a Mišík založil epizodní soubor Formace. Ke konci první poloviny sedmdesátých let založil skupinu ETC... Zároveň se začal věnovat vedlejšímu akustičtějšímu sdružení Čunderground (původně s Vladimírem Mertou, Petrem Kalandrou ad., dnes vesměs se členy ETC...). Mnohé Mišíkovy písně, často na texty známých českých básníků (Václav Hrabě, Josef Kainar, Jiří Dědeček ad.), doslova zlidověly a jsou ozdobami „kytarových večírků" několika generací.

Kdy a za kolik

Na koncert Vladimíra Mišíka & ETC se můžete vypravit v sobotu 2. května, začátek je naplánován na 19.00 hodin. Za vstup zaplatíte 280 korun v předprodeji (recepce Hřebíkárny), 320 pak na místě v den konání.

Soutěž o 2x2 lístky

Jak jsme v úvodu uvedli, i tentokrát jsme pro dva z vás připravili po dvou vstupenkách. Pravidla, podle kterých hrajeme, jsou již známá, přesto je znovu zopakujeme. Odpovězte správně na soutěžní otázku, odpověď nám posílejte na redakční poštu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. (do mailu nezapomeňte uvést své telefonní číslo, abychom vás mohli v případě výhry kontaktovat) a pak již stačí čekat, zda se na vás usměje štěstí. Uzávěrka soutěže bude v pátek 1. května v 12.00 hodin přesně. (Upozornění: Odpovědi bez telefonního kontaktu nebudou do soutěže zařazeny, v případě, že se nebudeme moci dovolat, losujeme dalšího výherce.)

Soutěžní otázka: Na jakém albu které kapely a v jakém roce vyšla poprvé skladba Slunečný hrob...

mišík 244

Foto: Ája Dvořáčková; www.ayya.cz

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru