Rekonstrukce druhé největší židovské synagogy v Česku je u konce. Letos se začnou připravovat expozice
Žatecká synagoga. Foto: Firma Metrostav
Chomutov

Žatec - Obyvatelé Žatce už se mohou opět pyšnit druhým největším židovským svatostánkem v Česku. Budovám synagogy a sousedního rabinátu, kterým dva a půl roku vládli stavbaři Metrostavu, se vrátil lesk a neobvyklá maurská architektura z konce 19. století. Stavební práce skončily už v závěru loňského roku, soukromý investor Daniel Černý tak nyní může začít připravovat expozice. Synagoga bude slavnostně otevřena a zpřístupněna pro veřejnost na konci tohoto roku.

„Zatímco zvnějšku vypadají budovy skutečně jako v době před 150 lety, vnitřní prostory jsme záměrně koncipovali v modernějším a univerzálnějším stylu, aby umožnily konání výstav, koncertů či divadelních představení. V rabinátu bude stálá expozice zaměřená na historii židů na Žatecku, v synagoze se budou střídat výtvarné výstavy,“ říká majitel žatecké synagogy Daniel Černý, který nákladnou stavbu za desítky milionů korun zainvestoval částečně z dotace a vlastních prostředků.

Kompletní rekonstrukce synagogy a rabínského domu v Žatci probíhala pod dohledem památkářů a týkala se především střechy, oken, fasád i interiérů. Nyní již hlavní budovu zdobí vitrážová okna, obnovená sgrafita a na kopulích tři nové pozlacené Davidovy hvězdy. Vnější podobou tak synagoga již odpovídá původní stavbě z 19. století s neobvyklou maurskou architekturou a město Žatec se opět může pyšnit tím, že má po Plzni druhou největší dochovanou synagogu v Čechách.

0602synagoga1

Žatecká synagoga. Foto: Firma Metrostav

„Metrostav v posledních letech úspěšně zrekonstruoval spoustu historických budov včetně několika sakrálních objektů. Mohlo by se tedy zdát, že už nás na stavbě nic nepřekvapí, ovšem projekt v Žatci byl natolik ojedinělý, že mu vděčíme za spoustu cenných zkušeností. Jen namátkou zmíním odsolování zdiva stříkanou celulózou, statické zajištění klenby, vypálení piktogramů v zámečnických prvcích či nekonečný boj s dřevomorkou. Při této příležitosti bych chtěl poděkovat za vynikající spolupráci investorovi a všem spolupracovníkům i subdodavatelům,“ říká Petr Ort, oblastní ředitel z Metrostavu.

Největší česká stavební společnost Metrostav má bohaté reference z oblasti rekonstrukcí historických budov. V tomto případě se navíc může opřít i o zkušenosti z oprav, a dokonce i výstavby náboženských staveb. V rámci projektu 10 hvězd například rekonstruovala synagogu v severočeském Úštěku. Nedávno také dokončila stavbu nového kostela na pražském Barrandově.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru