Vzácný exponát na zámku Červený Hrádek! Numismatici získali do sbírky zajímavou pivní známku
Numismatici získali vzácnou pivní známku. Foto zdroj: město Jirkov
Chomutov

Jirkov - Numismatický kabinet na zámku Červený Hrádek získal do zámeckých sbírek zajímavou a vzácnou pivní známku vydanou v Květnově (Quinau). Na její čelní straně je uvedeno Franz Loos Quinau, vzadu je vyražena hodnota půl litru. Známka je z mosazi o průměru 22,2 milimetru a váze 3,1 gramu.

Franz Loos byl před první světovou válkou a v období první republiky uváděn jako hostinský v Květnově.

Květnov je součástí obce Blatno. Historické prameny zmiňují, že v roce 1654 v Květnově provozoval jeden chalupník hospodu a dále uvádějí, že i v 19. století byl ve vsi hostinec.
Numismatici rozlišují platební prostředky na běžná platidla, tedy běžné peníze kovové i papírové, kterými platíme, a na ostatní platidla. Mezi ně patří například chmelové známky. Česáč chmele dostal za věrtel chmelovou známku, která mu byla později proplacena v penězích. „K ostatním platidlům patří i pivní známka. Známky na pivo měly směnnou hodnotu. Jejich držitelé za ně obdrželi pivo podle vyražené hodnoty,“ vysvětluje Pavel Moravec z numismatického kabinetu.

Nejčastější využití pivních známek bylo v restauracích, hospodách a všude tam, kde se čepovalo pivo. Spolků a stolních společností, které působily v Rakousku-Uhersku a za první republiky byly stovky. Pořádaly bály, valné hromady a schůze, které se zpravidla konaly v restauracích a hostincích. „Před datem konání zašel předseda spolku do dané restaurace a s panem majitelem dohodl, že koupí předem sto piv ve formě pivních známek. Ty později rozdělil mezi členy a významné hosty podle zásluh a důležitosti. Oni poté při konzumaci piva platili těmito pivními známkami,“ doplňuje Moravec.

1301znamka3

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru