Situace se zhoršuje, vláda přitvrzuje! Znovu zesílí opatření proti šíření covidu. Co nás čeká?
Andrej Babiš na tiskové konferenci k výsledkům jednání vlády. Foto: Úřad Vlády ČR
Chomutov

ČR - Vláda projednala změny v protiepidemických opatřeních, které v souvislosti se sílící vlnou epidemie covid-19 připravilo Ministerstvo zdravotnictví. Přitvrzují se některá opatření. „Sledujeme výrazný skok v počtu nakažených. Nechceme znovu zavírat obchody či služby, proto zavádíme režimová opatření,“ říká ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Za úterý přibylo 3246 nových případů onemocnění covid-19. To je více než dvojnásobek proti minulému týdnu. V nemocnicích je 620 osob. V neděli i v pondělí zemřelo deset osob.

Od 25. října bude opět zavedena povinnost používat respirátor ve všech vnitřních prostorech budov včetně pracovišť až na stanovené výjimky, např. pro pedagogické pracovníky při výuce nebo pro zaměstnance, kteří budou na pracovišti sami. Nově budou při hromadných akcích ve vnitřních prostorech povinné respirátory vždy bez ohledu na počet účastníků. Dosud omezení platilo pro akce od 10 osob výše. Na pracovišti nebude nutné nosit respirátor jen v případě, že zde bude pracovník sám.

Od 1. listopadu pak bude platit, že provozovatelé restaurací, klubů, diskoték a dalších obdobných provozoven budou mít povinnost kontrolovat OTN - zda má zákazník platný test, očkování či potvrzení o prodělání nemoci covid-19. Provozovatel nesmí umožnit vstup zákazníkovi, který mu OTN neprokáže. Podmínka však neplatí pro prodej jídla s sebou. Specifický systém se pak zavádí v obchodních centrech pro food courty, kdy zákazník musí být schopen prokázat se na místě OTN.

Dojde také ke zkrácení doby platnosti testů – antigenní test bude nově platit jen 24 hodin, PCR test 72 hodin.

Zároveň ministerstvo rozhodlo omezit úhradu preventivních testů na SARS-CoV-2. Nárok na bezplatné provedení testu (RAT antigenní test jednou za sedm dnů a dva PCR testy za kalendářní měsíc) budou mít nově jen osoby mladší 18 let, osoby, které se kvůli zdravotnímu stavu nemohou podrobit očkování a osoby, které podstoupily alespoň jednu dávku očkování.

Zároveň se ale zvyšuje věková hranice dětí, které se nemusejí prokazovat OTN, ze šesti na dvanáct let, a pokud se bude jednat o organizovanou sportovní soutěž, zvyšuje se tato věková hranice na 18 let.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru