Starost o hřbitovy v Chomutově představuje i stříhaní 3,5 kilometru živých plotů
Starost o hřbitovy představuje i stříhaní 3,5 kilometru živých plotů. Foto: TSMCH
Chomutov

Chomutov - Chomutovské Technické služby se starají mimo jiné také o tři hřbitovy. Konkrétně o hlavní hřbitov v Beethovenově ulici, Hornoveský a Židovský hřbitov.

Jedná se o zhruba 11 hektarů plochy. „Mimo hrobařských prací musíme na hřbitovech zajistit práci kolem zeleně, které není málo, a odvoz odpadu. Toho je ročně několik stovek tun. Současně vykonáváme veškeré práce spojené se správou,“ vysvětluje ředitel Technických služeb města Chomutova Zbyněk Koblížek.

Za loňský rok bylo ze hřbitovů mimo tříděný odpad před hřbitovy a mimo zbytků pomníků, odvezeno na 172 tun smíšeného odpadu z kontejnerů. Jednalo se o zbytky květinové výzdoby, kalíšky od svíček a jiného odpadu z kontejnerů umístěných na hřbitovech a 100 tun bioodpadu vzniklého z údržby jako je posekaná tráva, spadané listí či zbytky z ostříhaných plotů.

O zeleň na hřbitovech se stará šest pracovníků. “Konkrétně dva lidé tady pracují jako sekáči trávy a čtyři pracovnice hrabou listí, trávu, plejí a dělají ostatní zahradnické práce,” upřesnil vedoucí provozovny Správa hřbitovů Stanislav Drexler. Správa hřbitovů eviduje na patnáct tisíc pohřebních míst.

Od jara do podzimu se seká na hřbitovech tráva. Jedná se přibližně o 6,5 hektaru plochy, která se musí posekat. Technické služby se musejí také starat sekání a další drobnou údržbu německých hrobů či hroby, které takzvaně propadly, a nikdo za už dlouhé roky neplatí. Jednou až dvakrát ročně stříhají pracovníci živé ploty o celkové délce 3 500 metrů. Poměrně náročné je stříhání plotů za pomníky v urnových hájích.

“Za zdejšími pomníky se často nacházejí plastové nádoby, sklenice či hadry, které zde pozůstalí nechávají, a stříhání v těchto místech je tedy docela problematická práce,” objasnil Drexler.

Hrobařské práce mají na starosti dva lidé. Ti mimo kopání hrobů v případě potřeby provádějí třeba exhumaci ostatků či úklid a přípravu hrobových míst.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru