Zima nezima pokračuje, konec týdne vystřelí teploty nahoru! A čekejte vichr
Trochu sněhu je jen na horách, nížiny jsou bílé pokrývky prosté. Ilustrační foto
Chomutov

Chomutovsko - 68 za námi, zbývajících 23 před námi. Řeč je o dnech meteorologické zimy 2019/2020, která však prakticky stále ještě nezačala. A minimálně ve zbytku tohoto týdne ani nezačne, spolu s víkendem totiž dorazí oteplení. Vcelku citelné.

Alespoň na horách se však zima připomněla. A to díky vzájemné spolupráci tlakové výše (se středem nad Britskými ostrovy) a tlakové níže (s centrem nad jihovýchodní Evropou). Mezi těmito tlakovými útvary do našich končin hlavně během noci z úterý 4. února na středu 5. února proudil chladnější vzduch od severu. Díky čerstvému severnímu proudění se i v nížinách objevily poměrně intenzivní sněhové přeháňky, naneštěstí při teplotách zlehka nad bodem mrazu, a tak sněhové vločky po dopadu ihned roztály. Jinak tomu bylo v Krušných horách, kde napadlo x čísel nového sněhu, který potrápil nejednoho řidiče. Ve městech pak bylo poznat, které auto jede z hor.

Děčínský Sněžník uprostřed pracovního týdne čelil větru o síle přes 70 km/h. Tím se dostáváme k silným nárazům větru, jež sužovaly hlavně místa ležící ve vyšší nadmořské výšce. Ani níže položené oblasti ale nebyly ušetřeny. Například přímo v Děčíně nárazy dosahovaly až 60 km/h, v sousedním Ústí nad Labem byl zaznamenán náraz o rychlosti skoro 80 km/h. Co "dycky Most"? Ale žádné "dycky Most", podívejme se na maximální nárazy větru ve všech podkrušnohorských velkoměstech:

  • Ústí nad Labem (93 000 obyv.): 76 km/h
  • Most (66 000 obyv.): 64 km/h
  • Teplice (50 000 obyv.): 55 km/h
  • Děčín (49 000 obyv.): 58 km/h
  • Chomutov (48 000 obyv.): 72 km/h

Větry pominuly. Nebo ne? Co si pro nás připravila nejbližší budoucnost?

V pátek 7. února bude od rána až do večera zataženo oblačností nízkého, případně i středního patra. Středeční sněhánky se z toho důvodu opakovat nebudou, ačkoli v horských oblastech se pár sněhových vloček objevit může. Ale opravdu jen pár. Jinde, vzhledem ke krušnohorskému srážkovému stínu, zcela beze srážek. Nejvyšší odpolední teploty okolo -12 až -8 °C... Vzpomínáte? Takto mrazivý byl 7. únor v roce 2012 při únorové "době ledové", kdy zamrzaly i nizozemské kanály. Letošní 7. únor bude o poznání teplejší, v maximu nabídne 2 až 6 °C. Ráno v minimu kolem 2 až -2 °C.

V sobotu 8. února oblaků ubude. Tedy, zpočátku, resp. do plus minus poledne numerické modely počítají s přítomností nízké oblačnosti, avšak i numerické modely mají své dny a třeba ho budou mít i v sobotu. Věřme tedy, že už od ranních hodin se budeme moci těšit na modrou oblohu a s ní související sluneční paprsky. V nejhorším případě se jich dočkáme po poledni, kdy to vypadá na jasno od Aše až po Karvinou. Nejvyšší odpolední teploty okolo a) v případě celodenního slunečna 3 až 7 °C, b) v případě pozdnějšího vyjasnění 1 až 5 °C. Vskutku, rozdíl jako Litvínov (chápat jako Brno [ó jak vtipné]). Ráno v minimu kolem 1 až -3 °C.

V neděli 9. února to vypadá na pohodové počasí, i když, s ohledem na roční dobu... Mraků poskrovnu, s výjimkou rána, kdy by jejich koncentrace mohla být přeci jen vyšší, takže sečteno a podrženo slunečno. Nejvyšší odpolední teploty ale okolo nezimních 5 až 9 °C, jinde v Čechách často okolo 8 až 12 °C, ráno v minimu kolem nuly, resp. decentně pod ní. Proč tak teplo? Odpovědí jest sílící jihozápadní proudění, zprostředkované hlubokou a rozsáhlou atlantickou cyklónou. Atlantik, tím je míněno jihozápadní až severozápadní oceánské proudění, je v tomto měsíci prozatím velmi aktivní.

A aktuálně to vypadá, že v duchu živého západního až lehce severozápadního proudění se ponese více méně celý příští týden. Pravděpodobnost příchodu pravé zimy tedy poněkud klesla, spíše vymizela. Hned v pondělí 10. února bychom se kromě nárazů větru o rychlosti až přes 100 km/h (na horách) měli dočkat velké oblačnosti, dešťových vloček a nejvyšších odpoledních teplot okolo 8 až 12 °C. I ráno se jeví býti dosti teplé, viz. minima kolem 8 až 4 °C.

Nějak bylo, nějak bude. Slunce v duši míti – to je oč tu jíti. Toť momentálně vše. (soj)

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru