Nová ředitelka jirkovských mateřinek: Ve školkách chybí moderní technologie, nesmí se ale vytratit přirozené hraní
Nová ředitelka jirkovských mateřských škol Ivana Šestáková. Zdroj: město Jirkov
Chomutov

Jirkov – Jirkovské mateřské školy mají od července novou ředitelku. Dosavadní ředitelka Eva Kozlerová odešla do důchodu a konkurz na její nástupkyni vyhrála vedoucí MŠ Čtyřlístek Ivana Šestáková. Jaké změny chce nastolit a s jakými problémy se bude muset potýkat?

Co vás vlastně vedlo k tomu, že jste se přihlásila do konkurzu na ředitelku?

Jirkovské mateřské školy jsou moje srdeční záležitost, pracuji tu celý život. Nastoupila jsem hned po maturitě a prošla několika místními školkami až k pozici vedoucí Čtyřlístku a zástupkyni ředitelky. Tohle je další životní
i pracovní výzva, možnost zúročit všechny své dovednosti a znalosti včetně bakalářského studia v oboru školský management.

S čím jste se do konkurzu hlásila, jaký směr chcete školkám dát?

Chtěla bych, aby práce v Mateřské škole Jirkov pokračovala v duchu, který sem vnesla paní ředitelka Kozlerová. Přestože jsme poměrně velká organizace, je nás deset mateřinek, je tu pořád rodinné a přátelské prostředí. A to je pro práci důležité.

Co nějaké změny či novinky? Plánujete?

Na začátku moc věcí měnit nechci. Ne že bych neměla nápady nebo tipy, ale chci si nejdřív situaci zmonitorovat a zjistit, jestli jsou změny opravdu potřeba. Jestli by něco mohlo fungovat lépe nebo pružněji. Je třeba říci, že Mateřská škola Jirkov funguje velice dobře. Možná i díky tomu, že jako vedoucí jednotlivých školek máme pravomoci rozhodovat si o určitých věcech samy a nejsme tolik vázáné na centrální ředitelství. Což není u podobně sloučených organizací vždy samozřejmé.

A výhledově? Nějaké konkrétní nápady určitě v hlavě máte.

Chtěla bych vnést do školek trochu moderního školství, což je třeba zavádění IT technologií. Ale jak jsem říkala také u pohovoru - pouze v rozumném rozsahu. Mám totiž pocit, že děti jsou těmi technologiemi zahlcené i doma, takže jim víc chybí takový přirozený život a hraní. To se nesmí ze školek vytratit. Na druhou stranu mateřinky v této oblasti opravdu hodně zaostávají, protože veškerá pozornost včetně třeba dotací v oblasti IT se soustředí na základní a vyšší školství.

Jaké konkrétní IT technologie máte na mysli?

Především výukové prostředky jako třeba interaktivní tabule nebo stůl. Ty slouží v podstatě jako velký tablet a děti s ním umí zacházet někdy i lépe než paní učitelky. Tyhle moderní způsoby výuky bych chtěla do školek postupně zavést.

Víte už teď o nějakém problému, který budete muset jako ředitelka řešit?

Na jeden určitě narazíme. Přes padesát procent učitelek je zhruba ve stejném věku a hrozí, že řekněme ze sedm či osm let jich může několik najednou odejít do důchodu. A to může být problém, protože sehnat třeba deset mladých učitelek není jen tak. Ony se totiž do předškolního školství moc nehrnou.

Dá se na to nějak připravit?

Těžko. Budeme muset odchody a náhrady řešit pružně a operativně podle toho, jaká situace nastane.

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru