Za tři měsíce bylo při emisích vyfotografováno už přes půl milionu aut
Auto na emisích. Foto Ministerstvo dopravy ČR
Chomutov

Česká republika – Více než 560 tisíc vozidel už bylo od začítku letošního roku vyfotografováno při povinném měření emisí. Od ledna k tomuto měření patří i povinnost fotodokumentace, která dokáže skutečnou přítomnost vozidla na prohlídce. Totéž se už dva roky týká i STK.

Informovalo o tom Ministerstvo dopravy ČR. Za první čtvrtletí byly pořízeny při měření emisí více než tři miliony fotografií při 563 669 evidovaných kontrolách. Od ledna mají stanice měření emisí povinnost dokumentovat přítomnost aut na prohlídkách podobně jako stanice technické kontroly.

„Díky tomu už není možné, aby vozidlo dostalo záznam o úspěšné kontrole emisí, aniž by stanici ve skutečnosti navštívilo. Když neprojde měřením na jedné stanici, nemůže ani snadno zkoušet štěstí na jiné. Protokoly měření totiž kromě fotografií obsahují i časy a dobu kontrol. Záznamy není možné přepisovat,“ uvedl ministr dopravy Dan Ťok.

Do informačního systému ministerstva dopravy je přihlášeno 1 093 stanic měření emisí, z nichž je 912 aktivních. Během prvního čtvrtletí, kdy tato povinnost stanic měření emisí platí, provedly tyto stanice více než 560 000 měření a v jejich průběhu bylo do informačního systému ministerstva dopravy nahráno 3 178 557 fotografií. Stejný informační systém využívají i stanice technické kontroly. Těm začala tato povinnost už před dvěma roky, tedy v lednu 2016.

Ministerstvo na svém webu zároveň uvedlo do provozu interaktivní mapu všech stanic v ČR, aby řidičům usnadnilo hledání nejbližší nebo jiné vhodné stanice. Na mapě jsou i úřady obcí s rozšířenou působností pro případ, že by řidiči potřebovali i zásahy v registrech vozidel.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru