VIDEO: Unipetrol dokončil film o masivním požáru. Musí ho vidět každý zaměstnanec
Požár na etylenové jednotce v srpnu 2015. Foto: archiv e-deniky.cz
Chomutov

Litvínov – Jedenatřicetiminutové video, které srozumitelným způsobem popisuje průběh událostí při výbuchu a požáru na etylenové jednotce v litvínovské chemičce z roku 2015, je hotové. Unipetrol ho v pondělí ukázal novinářům, aby věděli, k čemu tehdy došlo.

Video, z velké části obsahující náročné 3D animace, vysvětluje příčiny a popisuje následky i následná opatření. Každý, kdo jej uvidí, pochopí, co se vlastně v Unipetrolu před dvěma a půl roky stalo. Šlo tehdy o naši největší průmyslovou havárii za posledních dvacet let. Výbuch a požár technologie si nevyžádal žádné oběti na životech ani zranění, Unipetrol neuvádí ani škody na životním prostředí. Ale náklady na opravu se vyšplhaly na čtyři miliardy, dalších devět miliard činí ušlý zisk.

„Každý zaměstnanec ho má za povinnost vidět, aby věděl, co se stalo a jaká opatření jsme udělali,“ říká člen představenstva Tomáš Herink. Veřejně dostupné záběry zatím nebudou. V úterý totiž začíná soud se dvěma zaměstnanci firmy. Až skončí, je možné, že firma film zpřístupní i veřejnosti.

Co film ve stručnosti ukazuje? Snímek popisuje začátek problémů, kdy přestala být dodávána chladicí voda, přestaly kondenzovat propylenové páry a začal se zvyšovat tlak propylenu v koloně. Pojistný ventil, který měl uvolnit tlak, postihl jev zvaný chatering. Lidově řečeno začal kmitat, podobně jako píšťalka na papiňáku. Vznikly nečekané rázové vlny, které způsobily netěsnost na přírubě. Plyn začal unikat, vznítil se a pak došlo k výbuchu. Kvůli poruše začal unikat i prací olej pod pyrolýzní pecí, který hořel. Na místě zasahovalo postupně 499 hasičů ze 42 sborů. Unipetrol poskytl část z videa, která zachycuje kritickou část havárie – vznik rázových vln při chateringu na pojistném ventilu.

https://www.youtube.com/watch?v=3skTlY9cBpQ

Firma zcela obnovila část technologie, část opravila. Na rekonstrukci deset měsíců pracovalo každý den devět set až tisíc lidí. Mimo jiné byl přepracován systém pojistných ventilů, aby se podobná událost již nemohla opakovat.

Policie obvinila dva pracovníky. Mají mít na svědomí obecné ohrožení. Podle státního zástupce nespustili bezpečnostní opatření, které by mohlo výbuchu zabránit. Unipetrol ale za svými lidmi stojí. „Nedošlo k pochybení našich zaměstnanců,“ opakuje mluvčí společnosti Jiří Hájek.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru