Smrtelně nebezpečná zábava na zamrzlé Ohři! Děti lezou přes ledové kry
Teenageři klopýtají po rozpraskaném ledu v Klášterci. Foto: Oldřich Hájek
Chomutov

Klášterec nad Ohří – Velký hazard se zdravím a možná i se životem. Jedině tak se dá pojmenovat nebezpečná zábava dětí u zámeckého parku v Klášterci nad Ohří.

Skupina teenagerů tam v úterý odpoledne podlézá pásky zabraňující vstupu do těsné blízkosti řeky. V té se nahromadily v délce několika stovek metrů nad jezem ledové kry. Působí hutným dojmem, tak se ti odvážnější pouštějí po ledu dále do řeky. Cesta jim jde špatně, zvládají proto jen několik metrů od břehu, poté lezou zpět. Epizoda dobře dopadá. Tentokrát.

„Led zůstává na jezu a vybřežil k opěrné zdi na pravém břehu řeky. Z důvodu možného vybřežení Ohře i na dalších místech žádáme občany, aby do odvolání nevyužívali cesty v celém úseku podél řeky Ohře v zámeckém parku, zejména pak od lázní k jezu. Situace bude pracovníky Povodí Ohře nadále sledována a v případě pominutí nebezpečí bude veřejnost opět informována,“ informoval Libor Kocáb, referent odboru místního hospodářství, dopravy a životního prostředí na klášterecké radnici.

2702kryclanek

Zamrzlá řeka Ohře, na které došlo ke vzniku ledových ker. Foto: Oldřich Hájek

S ledem na řece si není radno zahrávat. Varuje před tím Povodí Ohře. Zamrzlá koryta vodních toků mají hned několik úskalí. „Jde zejména o činnost proudící vody pod ledem, která lokálně významně zeslabuje ledovou celinu, a také o nebezpečí vzniku tzv. ledochodu. Nejen, že je snadné se během okamžiku ocitnout pod ledovými krami, ale i před naprosto nepředvídatelným ledochodem, který lze srovnat s lavinou, není úniku,“ sdělil mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský. A pozor! K ledochodu často dochází i při teplotách – 10 °C! Zde tedy platí jednoznačné opatření - nevstupovat do koryt vodních toků.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru