Jirkov - Zastupitelstvo v novém povolebním složení schválilo rozpočet města na rok 2015 v celkovém objemu 336,8 milionu korun. V hospodaření Jirkova se například počítá na příští rok s daňovými příjmy ve výši 217,6 milionu korun, kdy jde o daně z příjmů fyzických i právnických osob, z přidané hodnoty, z nemovitostí, poplatky včetně toho za svoz komunálního odpadu či podíl obce z odvodu z loterií a z výherních automatů.

jirkov1912

„Oproti loňsku předpokládáme propad o zhruba 4,5 milionu korun. Je to důsledek platnosti vyhlášky o zákazu heren, v Jirkově tak zůstala jediná," komentuje to starosta Radek Štejnar. Nedaňové příjmy jsou výrazně nižší, pocházejí z vlastní činnosti, z pronájmu majetku, ze splátek půjček, z úroků a dalších. Kapitálové příjmy (prodej nemovitostí) jsou očekávány poloviční oproti letošku.

Město Jirkov má také v rozpočtu kapitolu pro přijaté dotace, většinou ze státního rozpočtu. Zatímco v roce 2014 dosáhla jejich výše téměř k 73 milionům, v roce 2015 se předpokládá necelých 14 milionů. Celkové příjmy včetně správy nemovitostí jsou plánovány na 336,8 milionu korun, v porovnání s rokem 2014 jsou o 3,5 milionu vyšší. Výdaje by měly být ve stejné výši, rozpočet je tedy vyrovnaný.

Některé výdaje z rozpočtu jsou oproti loňsku navýšené, jako je tomu například u městské policie, protože se bude pořizovat služební pes (náklady včetně krmiva a pořízení kotce) či kupovat přístroje na měření alkoholu v dechu. Mezi další navýšení patří také kapitola odboru majetku města a útvaru investic, především kvůli stavebním akcím. Při schvalování zastupitelé odsouhlasili také návrh investic, který je v objemu necelých 104 milionů korun.

Nejvíce budou stát revitalizace a rekonstrukce v rámci Integrovaného plánu rozvoje města – sídliště Studentská, komunikace a parkovací stání v ulicích SNP, Mládežnická a Školní, vybudování příjezdové komunikace k novému parkovišti v ulici Mládežnická, rekonstrukce mostu v Krušnohorské, revitalizace veřejné zeleně, oprava chodníku v ulici Generála Svobody podél č. p. 1707 až 1724 a také se počítá s obnovou autobusových zastávek.

Po čtrnácti milionech je vyhrazeno na zateplování Základní školy v Nerudově ulici a Domova pro seniory U Dubu, ze seznamu lze zmínit ještě výměny výtahů v ulici Pionýrů ve třech vchodech, v Krušnohorské, dokončení proměny Olejomlýnského parku, vybudování cyklostezky v ulici Chomutovská či pět milionů na opravu chodníků a komunikací v ulici Obránců míru. Z kapitoly odboru majetku města se také hradí veřejné služby, údržba majetku města, například škol, veřejné osvětlení, svoz komunálního odpadu (12,6 milionu korun) či dotace na provoz MHD a rekreační dopravy (lehce přes 14 milionů).

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru