Chomutovsko - Nezaměstnanost na Chomutovsku dál klesá. Na konci června zde bylo bez práce 6,8 % lidí, tedy o jednu desetinu procentního bodu méně než předešlý měsíc. Celorepublikově je nezaměsnanost na svém minimu od roku 1998 a činí čtyři procenta.

Situace na pracovním trhu aktuálně odpovídá jak dlouhodobé situaci, tak ročnímu období, kdy nezaměstnanost pravidelně klesá. Trh práce ovlivňuje především růst české ekonomiky, průmyslové výroby a sezónní práce, které jsou v plném proudu. Zejména ve stavebnictví, lesnictví a zemědělství. Zároveň se rozběhla turistická sezóna.

„Křivky nezaměstnanosti se v uplynulém měsíci vyvíjely standardně. Za pozornost ovšem stojí počet evidovaných uchazečů o zaměstnání - Česká republika se v červnu dostala na nejnižší hodnotu za posledních 19 let. A daří se snižovat i počet dlouhodobě nezaměstnaných. Jen za uplynulý rok klesl v meziročním srovnání podíl těch, kteří jsou bez práce déle než 12 měsíců, o 3,3 %. Ve srovnání s rokem 2015 pak zaznamenáváme pokles o 7,4 %,“ vyzdvihuje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

V uplynulém měsíci zaznamenal Úřad práce ČR jak celkový nárůst volných pracovních míst, tak i vyšší poptávku zaměstnavatelů po sezónních pracovnících na krátkodobé pracovní poměry. Zaměstnavatelé hledají například pomocníky v oblasti těžby a stavebnictví či ve výrobě, uklízeče, pomocné pracovníky v dopravě a skladování, v zemědělství, lesnictví a rybářství, montážní dělníky, obsluhu pojízdných zařízení, řidiče nákladních automobilů, řemeslníky a kvalifikované pracovníky ve stavební výrobě, nebo obsluhu na výrobu a zpracování výrobků z pryže, platu a papíru.

Zájem je i o brigádníky. Poptávka je po prodavačích rychlého občerstvení a zmrzliny, pracovnících do zahradnictví, sportovních a rekreačních středisek, v cestovním ruchu nebo po instruktorech na dětských letních táborech. Zájem je také o kuchaře, číšníky, servírky, sběrače ovoce či lektory cizích jazyků. Řada zaměstnavatelů ale hledá brigádníky převážně pomocí internetové inzerce nebo vlastních zaměstnanců. Stejně tak mladí lidé hledají dočasné zaměstnání spíše přes pracovní portály. Z toho důvodu se objevují tyto nabídky v databázi ÚP ČR v menší míře.

Kde je lidí bez práce nejvíc, kde nejméně?

Nejnižší nezaměstnanost vykázaly ke konci předchozího měsíce okresy Rychnov nad Kněžnou (1,2 %), Praha-východ (1,4 %), Jindřichův Hradec (1,7 %), Pelhřimov a Benešov (oba 1,9 %), Písek a Jičín (oba 2 %). Podíl nezaměstnaných osob stejný nebo vyšší než republikový průměr hlásí 33 regionů. Nejvyšší byl v okresech Karviná (9,5 %), Most (9 %), Ostrava-město (7,7 %), Ústí nad Labem (7,5 %), Chomutov (6,8 %), Bruntál (6,7 %), Děčín (6,1 %) a Hodonín (5,9 %). Podíl nezaměstnaných mužů klesl na 3,7 % a žen na 4,3 %.

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo v červnu 75 regionů. Největší pak okresy Jindřichův Hradec (o 9,8 %), Jeseník (o 9,4%), Semily (o 8,7 %), Cheb (o 8,3 %), Český Krumlov (o 8,2 %), Znojmo (o 6,4 %), Prostějov (o 6,1 %). V okrese Tachov zůstala nezaměstnanost na stejné úrovni a v okrese Jihlava došlo k nárůstu nezaměstnanosti (o 0,7 %).

Na jedno volné pracovní místo připadá v současné době 1,6 uchazeče. Z toho nejvíce v okresech Karviná (10,1), Ústí nad Labem (6,9), Sokolov (5,2), Hodonín (5,1), Most (4,9), Jeseník a Bruntál (oba 4,5) a Ostrava město (4,2). Z celkového počtu nahlášených volných pracovních míst jich nabízeli zaměstnavatelé ke konci předchozího měsíce 51 504 absolventům a mladistvým a 13 079 osobám se zdravotním postižením (OZP).

(kb)

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru