Chomutov – Chodit do knihovny a půjčovat si za dvě stě korun na rok literaturu, filmy, hudbu či hry v neomezeném množství, je sice věc moc hezká, návštěvníci by ale neměli zapomínat na jejich vracení. A že dlužníků není zrovna málo, dokazují statistická čísla. V současné době totiž chomutovské Středisko knihovnických a kulturních služeb postrádá knihy řádově za statisíce. Zcela logicky si tento stav nechce nechat líbit.

knihovna25

Amnestie měla jedinou podmínku

Uvést vše do pořádku mohli zapomnětliví (věříme, že to takto je) čtenáři v měsíci březnu, kdy byla v knihovně vyhlášena amnestie. Měla úspěch? Zpola ano. Předžalobní upomínky byly zaslány celkem 476 čtenářům, kteří mají doma 1 883 knížek za 378 tisíc korun. Jedinou podmínkou na odpuštění dluhu bylo vrácení všech vypůjčených svazků. Tuto možnost využilo 234 lidí, do knihovny se vrátilo celkem 751 svazků.

Provoz stojí 16 milionů ročně

Co bude dál? Zbývající dlužníci bez postihu rozhodně nezůstanou. Dva největší již řeší advokátní kancelář, ostatní budou postupně předáni přestupkové komisi, která bude škodu vymáhat. „Provoz knihovny stojí město ročně šestnáct milionů korun. Chceme tuto službu občanům zachovat, ale není možné doplácet na jejich dluhy. Nevrácené knihy navíc ve fondu chybí pro další čtenáře," uvádí k problému náměstek primátora Jan Řehák.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru