Chomutov – Čekal se ostrý střet a vyhrocené vášně, namísto toho proběhla včera na Březenecké celkem poklidná rozprava. Ačkoliv obyvatelé sídliště „na kopci" mají podle svých slov spoustu problémů, nejvíce je v poslední době trápí plánovaná výstavba takzvaných startovacích bytů, narůstající kriminalita a soužití s Romy.

beseda1

Bez vašeho souhlasu ani ránu

Nedávné setkání „místních" s investorem rozhodně nebyla procházka růžovým sadem. Provázela ho spousta hlasitých diskuzí a vcelku pochopitelných emocí (psali jsme zde). Lidé podnikateli nevěřili a radním zazlívali, že za nimi nestojí. Zástupci města se tehdy snažili občany uklidnit ujištěním, že bez jejich „požehnání" radnice nedá souhlas, potřebný k získání dotace.

Nečekaný úvod: "Chceme pozemek koupit"

Jak včerejšek dokázal, zastupitelé svému slovu (prozatím) dostáli. „Navrhli jsme investorovi, že od něj pozemek odkoupíme. Nyní čekáme na jeho odpověď," vzal nabroušenému davu hned v úvodu vítr z plachet chomutovský primátor Jan Mareš. „Kdybychom prostor získali, máme několik variant, co by tady mohlo být. Uvažujeme o vybudování parkovacích míst, hřišti pro děti nebo parku. Na to je ale zatím brzy," dodal primátor.

K překvapení všech: V Chomutově žije pouze 83 Romůbeseda2

Pár obyčejných vět a bylo po bojovné náladě. Samozřejmě, že došlo i na spoustu dalších problémů, vše již ale probíhalo víceméně v klidu. Představitelé města dlouze a trpělivě odpovídali na dotazy, rozebíraly se například ceny za teplo, výplaty sociálních dávek, budoucnost Crystalu a hlavně, bezpečnost ve městě. Právě v tomto bodě si primátor a spol. vysloužili nejvíce kritiky, nadávalo se na Romy (i když toto označení použil v celém sále pouze šéf města a to ve chvíli, kdy sdělil, že k poslednímu sčítání se k romské národnosti přihlásilo pouhých 83 obyvatel), na jejich chování, vulgaritu a nepřizpůsobivost.

„Docela to šlo, Mareš mluvil rozumně"

Jak nakonec včerejší hodina a půl ukázala, lidé odcházeli ze setkání ne-li přímo uklidněni, tak určitě s lepší náladou než minule. „Dneska to bylo dobrý. Mareš mluvil docela rozumně. Ne že bych se vším úplně souhlasil, ale ono taky nejde všechno najednou, že jo. Tak uvidíme," prohlašuje mladší muž. Kolemstojící kamarádi mu přitakávají. „Jo jo, šlo to. Mluvilo se k věci, žádný vytáčky. I když kdo ví, jsou to jenom slova."

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru