Chomutovsko – Příchod Nového roku je již otázkou několika pouhých hodin. Přípravy na jeho oslavu vrcholí, chlebíčky, jednohubky a další dobrůtky plní podávací tácy, alkohol se chladí, lidé se připravují na dlouhou noc. Nezbytnou součástí tradičního veselí jsou také ohňostroje a právě s nimi přicházejí velmi často nechtěné komplikace.

Problémy hlavně ve městech

„V období přechodu roku vznikají požáry častěji než v období Vánoc. Silvestrovské veselí je spojeno s používáním zábavní pyrotechniky, tedy nejrůznějších světlic, dělobuchů, petard, rachejtlí či pokročilejších povyražení (rakety, bengálské ohně atd.). Bohužel každý rok nechtěné následky této zábavní pyrotechniky zaměstnávají hasiče a záchrannou službu, a to zejména ve městech," říká tisková mluvčí hasičů Nicole Zaoralová.

Děsivý průměr, 56 požárů

Jak je ze statistik patrné, počet požárů způsobených zábavní pyrotechnikou v posledních dvou letech výrazně narostl a způsobené škody se pohybují v řádech milionů korun. Nejvíce výjezdů přitom hasiči mají v prvních šesti hodinách nového roku, dlouhodobý průměr je 56 požárů. Nejčastěji hoří trávní porosty, kontejnery s odpady, okrasné keře nebo věci na balkonech. V poslední době dochází i k zapálení odstavených aut, každoročně se objevují případy vyhořelých bytů, do kterých vletěly zapálené světlice. Naštěstí se většinou jedná o menší, lokalizované požáry, které se v minulých letech obešly bez vážnějších zranění.

Bohužel, naopak vážná zranění často s trvalými následky způsobuje každý rok neopatrná manipulace se zábavní pyrotechnikou. Největší nebezpečí pak představuje zejména ta podomácku vyráběná pyrotechnika.

Vhodný pouze legální prodej

Když už se bez ohňostroje neobejdete, myslete na pár základních věcí. „Kupujte výhradně zábavní pyrotechniku uvedenou legálně do oběhu, tedy opatřenou návodem výrobce v českém jazyce, který informuje jak tyto výrobky správně skladovat a používat. Co je nejdůležitější, tento návod by měl pak každý při odpalování pyrotechniky ve vlastním zájmu striktně dodržovat. Ve stáncích lze dle vyhlášky prodávat jen zábavní pyrotechniku 1. třídy, tedy tu nejméně nebezpečnou," radí Zaoralová.

Pár rad zkušených

Při zacházení se zábavní pyrotechnikou je třeba dodržovat několik zásad:

1/Dbejte na to, abyste při používání zábavní pyrotechniky neohrozili zdraví ani majetek svůj či někoho dalšího. Pamatujte, že podle zákona č.133/1985 Sb., o požární ochraně si musí každý počínat tak, aby nezpůsobil požár. Jinak mu může být ze strany hasičů udělena pokuta až do výše 25 000 Kč.

2/S pyrotechnikou je nutné manipulovat zásadně na volném prostranství, daleko od obydlí, tak aby nemohlo dojít např. k vniknutí světlice do oken či zapálení střechy, nebo zapálení aut a keřů. Obzvláště rizikové jsou pak prostory blízko zdravotnických či školských zařízení. Zábavní pyrotechnikou se samozřejmě nesmí mířit do oken či dokonce na lidi.

3/Se zábavní pyrotechnikou nesmí manipulovat nezletilé děti bez dozoru dospělých. I její skladování před použitím musí být mimo dosah dětí.

4/Rozhodně neodpalujte pyrotechniku, pokud jste požili alkohol.

5/Pozor si dejte také na zvukové efekty nejrůznějších petard. I když nejsou nebezpečné z požárního hlediska, mnohdy jsou doprovázeny značnými zvukovými efekty. Ty mohou v případě nevhodného odpálení poškodit sluch.

6/Pokud si chcete udělat radost něčím větším, např. ohňostrojem, mějte prosím na paměti, že tak může učinit jen odborně způsobilá osoba. Svěřte tedy jejich realizaci radši odborníkům či si zajděte na ohňostroj pořádaný vaší obcí.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru