Most – Kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) našli v sušených datlích prodávaných v mosteckém Tescu mrtvé larvy a jejich exkrementy. Stalo se tak v rámci kontrol sušených ovocných plodů na předvánočním trhu. SZPI o výsledcích kontrol informovala na svém webu. Inspektoři našli škůdce v datlích také v plzeňské Bille.

„Při kontrole v provozovně společnosti Tesco Stores ČR, a. s. na Rudolické ulici v Mostě SZPI zjistila tři šarže sušených tuniských datlí napadených škůdci. Uvnitř některých plodů v každém z hodnocených balení se nacházely mrtvé larvy škůdců a stopy jejich činnosti – exkrementy a poškozené plody," uvedl Pavel Kopřiva, tiskový mluvčí SZPI.

Inspekce nařídila prodejcům, aby závadné šarže neprodleně stáhli z tržní sítě, a zároveň doporučuje spotřebitelům, aby předmětné potraviny nekonzumovali.

Jednalo se o následující výrobní šarže potraviny:

Tunisian Dates, Datle proslazené s peckou v balení o hmotnosti 200 g, dovozce: ENCINGER, spol. s r.o., Bratislava, země původu: Tunis, datum minimální trvanlivosti: 30/12/2014, šarže Lot: LNR281ES/13, odrůda Kenta Cat. 1.

Tunisian Dates, Datle proslazené s peckou v balení o hmotnosti 200 g, dovozce: ENCINGER, spol. s r.o., Bratislava, země původu: Tunis, datum minimální trvanlivosti: 29/12/2014, šarže Lot: LNR282ES/13, odrůda Kenta Cat. 1. U této šarže SZPI kromě škůdců zjistila i přítomnost okem viditelné plísně.

Tunisian Dates, Datle proslazené s peckou v balení o hmotnosti 200 g, dovozce: ENCINGER, spol. s r.o., Bratislava, země původu: Tunis, datum minimální trvanlivosti: 31/12/2014, šarže Lot: LNR278ES/13, odrůda Deglet Nour Cat. 1.

Škůdci byli i v Bille

„Dále při kontrole v provozovně společnosti Billa, spol. s r. o. na Majerově ulici v Plzni SZPI zjistila prodej sušených datlí z Tuniska, kde se v některých plodech hodnocených balení vyskytovali škůdci a stopy jejich působení," doplnil Pavel Kopřiva.

Jedná se o následující šarži:

Haifa Dates, Datle Sušené jednodruhové ovoce v balení o hmotnosti 200g, dovozce: Ing. Bohumil Kratochvíl - IBK Trade,  Horní Cerekev, země původu: Tunisko, datum minimální trvanlivosti: 31. 12. 2014, šarže: L007.

S kontrolovanými osobami SZPI zahájí správní řízení o uložení sankce.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru