Kodaň; Chomutov - V Kodani skončil čtyřdenní plavecký mítink Danish Open, kterého se zúčastnila i pětice českých reprezentantů. Barbora Závadová vykročila do letošní sezóny skvělým způsobem, když si z dánské metropole odváží na krátké i dlouhé polohovce dva olympijské A limity pro Rio 2016. Simona Baumrtová sice na A limit zatím nedosáhla, ale na 200 m volný způsob vytvořila nový český rekord.

simona 14

Ilustrační foto: zdroj/http://www.simonabaumrtova.cz

Simona Baumrtová na všech čtyřech tratích zaostala za olympijským A limitem, ale i tak dosáhla na dvě druhá, jedno třetí a jedno čtvrté místo. Navíc na 200 m volný způsob vylepšila svůj vlastní český rekord z roku 2013 o 27 setin sekundy na 2:01.46. Na svých nejsilnějších tratích 100 a 200 m znak skončila dvakrát druhá. Na stovce za svou dánskou tréninkovou partnerkou Mie Nielsen a na dvojnásobné trati za Islanďankou Eyglo Osk Gustafsdottir, která vytvořila skandinávský rekord.

Barbora Závadová je vůbec jedním z prvních českých sportovců, který má v podstatě jistou účast na olympiádě v příštím roce v Riu, a to hned na dvou tratích. Ostravská plavkyně trénující v Praze na Strahově pokořila limity stanovené Mezinárodní plaveckou federací FINA na obou polohových tratích. Nejprve zaplavala na 400 metrů čas 4:41.52 a s náskokem téměř dvou sekund splnila nejpřísnější požadavek FINA na účast v Riu. Současně tuto disciplínu v Kodani vyhrála. Na poloviční trati, která v úterý večer uzavírala celý program Danish Open, sice skončila druhá za Dánkou Louise Hansson, ale podařilo se jí splnit i druhý olympijský A limit. Do Ria jí pomohl výkon 2:13.88, když čas určený FINA má hodnotu 2:14.26. Závadová tak už má s více než ročním předstihem splněno na dvou tratích. Ke svým dvěma limitům přidala v Kodani ještě vítězství na 200 m motýlek a 3. místo na 200 m znak. Na kraulařské dvoustovce nastoupila pouze do rozplaveb, v nichž obsadila 3. příčku.

V Kodani se vedle Závadové s Baumrtovou představili také Jan Šefl, Martina Moravčíková a Martina Elhenická. Právě Martina Elhenická vyhrála závod na 1 500 m volný způsob a na osmistovce doplavala na druhé pozici. Martina Moravčíková absolvovala všechny prsařské tratě, na nichž zaujala druhou (100 m), třetí (200 m) a čtvrtou (50 m) příčku. Do dvou motýlkářských závodů nastoupil Jan Šefl. Úspěšnější byl na 100 m motýlek, když mu v rozplavbách i ve finále patřilo 3. místo.

Nejbližšími závody bude finále MČR družstev, které se uskuteční ve dnech 4. a 5. dubna v Plzni.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru