Bedřichův Světec – Znáte nejstarší dochovanou stavbu na Mostecku? Je jí románsko gotický kostel sv. Jakuba Staršího v Bedřichově Světci. Kostelík jsme v pátek navštívili u příležitosti jeho slavnostního otevírání v nové sezoně. Video je pořízeno 360° kamerou, můžete se v něm rozhlížet.

360° video není zatím podporováno v prohlížečích v mobilních telefonech. Video si můžete prohlédnout v počítači, v naší aplikaci pro zařízení Android či jej otevřete přímo v aplikaci Youtube. Pro prohlédnutí videa stačí táhnout myší či prstem po obrazu videa kamkoliv do stran, ten úplně nejlepší zážitek na vás čeká při užívání brýlí pro virtuální realitu, třeba snadno dostupných Google CardBoard.


 

Stavba kostela spadá do pozdně románského období v 1. polovině 13. století, kdy byl součástí šlechtického dvorce. Po roce 1270 byl přestavěn v raně gotickém slohu. Renesanční věž byla přistavěna na přelomu 15. a 16. století.

Kostelík letos začal desátou sezonu oprav, obnovování inventáře a údržby. Chystá se také několik kulturních a společenských akcí. Stará se o ně Sdružení pro obnovu kostela sv. Jakuba v Bedřichově Světci, obec Bělušice a Rotary klub Most. Ti také pořádali tradiční otevírání u příležitosti Mezinárodního dne památek.

Na co se v kostele můžete letos ještě těšit a kdy tam přijet?

  • 10. 06. - Noc kostelů, krátká přednáška o románských kostelech na Mostecku.
  • 23. 07. - Svatojakubská pouť, mše a komentovaná prohlídka památky.
  • 23. 09. - Konec léta u sv. Jakuba – koncert u příležitosti Dnů evropského kulturního dědictví.
  • 16.12. - Vánoční zpívání – příprava na svátky.
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru