OBRAZEM: Jako Fénix povstal z popela. Co přesně bude v zámku v Mirošovicích se ještě neví
Z ruiny je nádherná stavba. Foto: Jitka Pavlíková
Zajímavosti

Hrobčice – V malé obci Mirošovice, která je součástí nedalekých Hrobčic, bylo ve čtvrtek 13. července 2023 radostné pozdvižení. Slavnostně se zde představil výsledek dvouleté rekonstrukce ruiny, která kdysi bývala zámkem. To, čemu by nikdo z místních před lety nevěřil, se stalo skutečností. Pryč jsou propadlé stropy a zbořené zdi. Mirošovice mají novou dominantu.

Obci, která je jen čtvrt hodinky od Mostu, se podařilo historickou budovu opravit díky dotaci Ministerstva průmyslu a obchodu z programu na brownfieldy. Ze stejného programu se mělo opravit i nádraží na Moldavě. Jenže tamní představitelé obce od celé akce nakonec dali ruce pryč. Zatímco Mirošovice získali v rekonstruované budově místo pro drobné podnikání i pro setkávání obyvatel, nádražní budova na Moldavě dál chátrá. Zatímco Hrobčice z rozpočtu na opravu zámku musely vydat 12 milionů korun, ministerstvo vynaložilo dalších zhruba 40 milionů.

„Nás nyní čeká po kolaudaci vypsání výběrového řízení, z něhož vzejde provozovatel zámku. Podmínkou bude, že alespoň polovina prostoru musí sloužit podnikatelské činnosti. Samozřejmě s vybraným provozovatelem budeme jednat i o využívání prostor pro společenské a kulturní akce. Ohromný zájem je například o konání svatebních obřadů na zámku. Myslím, že od nového roku již bude vše připraveno a domluveno," vysvětlila starostka Hrobčic Jana Syslová. Už nyní je ale na září v zámku naplánováno setkání hrobčických a bílinských seniorů s hudbou, tancem a občerstvením.

Otevření zámku si nenechalo ujít obrovské množství lidí. Ti si mohli celý zámek prohlédnout, přičemž v prostorách je doprovázeli umělci. Všude také byly vystavené fotografie, díky kterým mohli všichni porovnat, jak dané místo vypadalo ještě před dvěma roky. Čtenáři serveru E-Mostecko si díky reportáži mohli zámek před zahájením rekonstrukce prohlédnout i z ptačí perspektivy. Pro připomenutí stavu objektu se můžete na video podívat ZDE.

Mirošovice podium

Při slavnostním programu nechyběli herci, kteří představovali několik různých období. Klíč od zámku předával sám "tatíček prezident" Tomáš Garrigue Masaryk. Klíče převzala starostka Jana Syslová, zámku požehnal i zástupce církve.

mirošovice páska

Ke stříhání slavností pásky byla přizvána celá řada lidí, kteří se na obnově zámku podíleli.

mirošovice lidi

Slavnostní akt a prohlídku zámku si nenechal ujít nikdo z okolí.

mirošovice flétny

Prohlídku zpestřila celá řada umělců. Jednotlivá místa mohli návštěvníci porovnat na fotografiích se stavem před dvěma roky.

mirošovice freska

Někde se podařilo zachránit i původní fresky.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru