OBRAZEM: Mise přežití, noční poplachy, salutování. V Žerotíně pořádají nadšenci Army tábor
Army tábor v Žerotíně. Foto: Jitka Fárová a O. Picek
Zajímavosti

Žerotín - Už 17. ročník oblíbeného Army tábora probíhá v těchto dnech v Žerotíně na Lounsku. Jak už název napovídá, jedná se o tábor s armádní tématikou. Děti jsou tu z celé republiky a dokonce i ze Slovenska.

"Před tím jsme pořádali klasické tábory, ale děti o tuto aktivitu projevovaly stále větší zájem, tak jsme to v roce 2005 zkusili a od té doby pořádáme Army tábor každoročně," řekla zakládající členka táborů Naďa Krejsová.

Hlavní náplní programu tábora je, podle ní, hraní na vojáky a život v kasárnách. Děti nosí vojenské uniformy, salutují, mají vojenskou knížku, kam se zapisují jejich hodnosti. Povyšuje se za zásluhy a trestá se degradací. "Máme 60% dětí, které se k nám vracení, říkáme jim veteráni a 40% jsou noví," uvedla Naďa Krejsová.

"Mám ke zbraním a armádě blízko, jsem tu už podruhé, mám tu kamarády a proto sem rád jezdím. Líbí se mi ta hra na vojáky. Nadchla mě ta komunita lidí, kteří mají stejný zájem, proto si rozumíme." řekl Jan Charvát (15 let).

U brány se drží denní i noční hlídky. Běžnou součástí jsou noční poplachy, přepadávání tábora a nebo střelba. Zbraně jsou elektrické nebo airsofotové na kuličky. "Ty jsou po celou dobu v muničních skladech a dětem se vydávají jenon pokud jsou na hlídku nebo do akce," dodala Krejsová.

Letos je v táboře 133 dětí, z toho 25 děvčat. "Airsoft je to, co je sem táhne. Hlavně kluci si vždycky chtěli hrát na vojáky, holky si to chtějí zkusit," vysvětlil Jiří Ondrejka, další ze zakládajících členů.

"Mě to baví, jsem na ty klučičí sporty, přitáhla mě sem sestra a jsem za to ráda. Ráda překonávám sama sebe, to je to, co mě baví, tady mám možnost si to vyzkoušet," svěřila se Veronika Kubínová (14 let).

Děti si během pobytu vyzkoušejí i misi přežití. "Celý tábor jde odpoledne do lesa a vrátí se až druhý den ráno. Děti si staví bunkry, válčí mezi sebou, můžou až do tmy a užívají si to. My jim tam přivezeme večeři a jí klasicky z ešusů," dodal Ondrejka.

"Baví mě hraní na vojáky, chtěl se si vyzkoušet něco specifickýho a tohle se mi líbí. Je tu super kolektiv a sranda s lidmi, to je to hlavní, to hraní je to vedlejší," řekl Pavel Janský (16 let). Mladším dětem se líbí především bitvy. "Nejvíce se mi líbí poplachy a boj o vlajku, protože vstáváme hodně brzy a všichni tu běhaj," vyprávěla nadšeně Amálie Lisičká (9 let).

Všichni vedoucí rot jsou táboroví odchovanci. Mezi sebou se domlouvají před vysílačky a vše koordinuje hlavní štáb.

BĚŽNÝ DEN V ARMY TÁBOŘE

  • 7:30 budíček, rozcvička a ranní hygiena
  • 8:00 snídaně
  • dopolední program - z 90% střílení a airsoftové bitvy
  • 12:00 oběd a poté polední klid
  • odpolední program - volnočasové aktivity, koupání, vodní bitvy
  • 19:00 večeře
  • večerní program - nácviky na bojový poplach, nácviky vydávání a odevzdávání zbraní, vojenský pochod
  • 20:30 tzv. "cochcání" nebo-li každý si dělá co chce
  • 22:00 večerka

Fotogalerie

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru