VIDEOREPORTÁŽ: Jak se žije v Malém Březně? Obec s novou výstavbou a velkými plány, kde lidé dostávají zdarma benefity
Obec Malé Březno na Mostecku. Foto: e-deniky.cz
Zajímavosti

Malé Březno - Malé Březno leží zhruba 7 a půl kilometru jihozápadně od Mostu. V současné době zde žije 230 obyvatel. V roce 1990 taky přitom bydlelo jenom 24 lidí. Přílivu obyvatel pomohla hlavně elektrifikace a plynofikace obce v 90. letech. Teď se sem lidé stěhují kvůli nové výstavbě. Podívejte se na naši videoreportáž. A klidně nás pozvěte i k vám.

„V roce 2017 jsme zřídili lokalitu pro 13 rodinných domů, parcely už jsou prodané a větší část rodinných domů už stojí a je zkolaudována. Nyní plánujeme lokalitu pro další čtyř rodinné domy,“ říká k nové výstavbě v obci starosta František Štrébl.

V obci je také 25 obecních bytů, z toho 4 sociální. Stavět se ale budou ještě další. „Plánujeme do budoucna další výstavbu bytových domů. Jeden máme naplánovaný čtyřbytový a jeden osmibytový,“ dodává.

Za posledních několik let vedení radnice investovalo i do různých oprav. Proběhla rekonstrukce a kompletní zateplení obecního úřadu, v rámci úspor se ve vesnici vyměnily stožáry veřejného osvětlení, které se osadily ledkovými svítidly. Obec také nechala provést demolici starého statku. Na jeho místě chce vybudovat komunitní a volnočasové centrum.

https://www.youtube.com/watch?v=ta1qKht5OW8

Část obce obepíná zrekultivovaná výsypka dolu Vršany. Těžební společnost Vršanská uhelná přispívá každoročně do obecního rozpočtu významnou částkou. Vedení obce pro místní zřídilo tzv. sociální program v rámci kterého dostávají lidé benefity. Za ně si můžou pořídit například zdravotní pomůcky nebo vstupenky na kulturní a sportovní akce.

Radnice ale řeší i problémy. Už několik roků se táhne spor ohledně vysazené aleje hrušní. Výsadbou chtěla obec obnovit původní alej. Vlastníkovi sousedního pozemku ale nové hrušně vadí. Prý mu budou stromy brát vláhu z jeho pole. „Dále mu vadí to, že zemědělská technika, kterou obhospodařuje svůj pozemek, by mohla dojít k újmě, kvůli tomu, že až stromy povyrostou, že si o větve bude ničit svoje zemědělské stroje. Tyto argumenty ale neuznáváme,“ dodává starosta.

Případ ovocné aleje řeší v současné době soud. Kdy padne verdikt, ale v tuto chvíli zatím není jasné.

Chcete, abychom se k vám také podívali? Napište nám na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Děkujeme.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru