Jak se vám líbí? Snímek sokolích mláďat z chemičky uspěl ve fotografické soutěži
Sokoli z litvínovské chemičky uspěli v soutěži Czech Press Photo. Foto: Michal Turek
Zajímavosti

Litvínov - Třetí místo v kategorii Člověk a životní prostředí na Czech Press Photo získala novinářská fotografie Michala Turka, která zachycuje mláďata sokola stěhovavého na jednom z komínů chemického závodu ORLEN Unipetrol v Litvínově.

Sokol stěhovavý patří mezi kriticky ohrožený druh a v České republice se vyskytuje přibližně 120 párů. Jelikož si tento dravec hnízdo sám nestaví, nejčastěji ho najdeme ve skalách, nebo překvapivě v průmyslových areálech. ORLEN Unipetrol spolupracuje na podpoře hnízdění sokolů se sdružením ALKA Wildlife od roku 2011 a doposud se v areálech skupiny vylíhlo již 40 mláďat.

Výsledky 27. ročníku Czech Press Photo byly vyhlášeny 20. ledna online na sociálních sítích Czech Photo a Národního muzea. V letošním ročníku soutěže bylo vypsáno osm kategorií, kam se přihlásilo 250 fotografů s více než čtyřmi tisíci fotografií. Třetí místo v kategorii Člověk a životní prostředí udělila porota snímku mláďat sokola stěhovavého. Autor Michal Turek popisuje její vznik takto: „Výherní fotografie je ze série o kroužkování sokola stěhovavého a pořídil jsem ji v květnu 2021. Cílem bylo vytvořit reportáž z kroužkování, která poukáže na záslužnou práci lidí z ALKA Wildlife. Díky za spolupráci patří ORLEN Unipetrolu, bez kterého by vítězný snímek nevznikl.“ Na vyhlášení Czech Press foto navazuje výstava fotografií v Národním muzeu, která se koná do konce května 2022.

Už dvanáct let spolupracuje ORLEN Unipetrol se sdružením ALKA Wildlife a společně monitorují sokoly stěhovavé ve výrobních areálech skupiny, kde mají ideální podmínky pro život: klid a dostatek potravy. V současné době jsou dvě hnízdní budky umístěny na komínech teplárny a etylenové jednotky v Chemparku v Litvínově, další dvě se nachází na komínech v neratovické Spolaně a poslední v rafinérii v Kralupech nad Vltavou. Doposud se tu vylíhlo již 40 mláďat.

Sokol stěhovavý se dožívá až 20 let a na svá oblíbená hnízdiště se vrací celý život. S maximální rychlostí při střemhlavém letu přes 350 km/h je pravděpodobně nejrychlejším živočichem na Zemi. Sokol je na českém území tradičním ptačím druhem. Populace tohoto predátora lovícího holuby, kachny a další menší ptáky a netopýry byla nejsilnější ve 40. a 50. letech minulého století, kdy na území tehdejšího Československa hnízdilo až 60 párů. Z české krajiny sokoli vymizeli v 70. letech kvůli nadměrnému používání pesticidů v zemědělství. Opětovně se začali objevovat na konci 80. let. Na přelomu tisíciletí v Česku hnízdilo již zhruba 20 párů. Dnes díky přísné ochraně žije na našem území zhruba 120 párů sokolů stěhovavých.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru