Nechtěl on-line výuku nebo toužil po novém mobilu? Chlapec se vydával za cizího hackera a ovládal elektronická zařízení v domácnosti
On-line výuka. Ilustrační foto: CC0
Zajímavosti

ČR - Policisty čekalo neobvyklé rozuzlení případu, při kterém vyšetřovali napadení elektronických zařízení v jedné české domácnosti.

Kriminalisté Odboru analytiky a kybernetické kriminality přijali koncem loňského roku oznámení od rodiny, ve které měl v Benešově neznámý hacker napadnout a dlouhodobě ovládat zabezpečenou domácí počítačovou síť, opakovaně zde měnit názvy domácí Wi-Fi sítě, dále pak měnit hesla a PIN kódy ke všem stolním počítačům a notebookům i mobilním telefonům všech členů rodiny, průběžně odpojovat domácnost od internetu a způsobovat havárie operačních systémů různých elektronických zařízení.

Otec rodiny celou věc nahlásil na policii více jak po měsíci, co k tomuto jednání mělo docházet. „Kriminalisté se případem okamžitě začali zabývat a prověřovat veškeré okolnosti. Zprvu vše vypadalo tak, že se tohoto jednání musí dopouštět opravdu zkušený hacker. V některých případech se začal napojovat i na chytrou televizi, kde zanechával různé vzkazy, množil ikony na stolních počítačích i noteboocích, mazal různé soubory a složky. Nakonec pak v anglickém jazyce sdělil, že ovládá Wi-Fi síť a dokáže zničit všechny počítače v domácnosti, aby tohoto jednání zanechal, řekl si o výkupné v celkové výši 100 tisíc korun,“ uvedla policejní mluvčí Barbora Schneeweissová.



Když policisté do rodiny poprvé přijeli, vyslechli k věci celou čtyřčlennou rodinu, a provedli šetření na všech elektronických zařízeních. V tu chvíli jim některé indicie začaly napovídat, že se možná o útok hackera z vnějšího prostředí nejedná a více se zaměřili na všechny členy rodiny, zda útoky nepochází od někoho z nich, k tomu se však nikdo nepřiznal.

„Naši kriminalisté spolupracovali i se specialisty zabývající se kyberbezpečností a testováním zabezpečení proti kybernetickým útokům, a to vzhledem k tomu, že bylo nutné zajistit a analyzovat specifická data, především pak síťový provoz. Monitorováním síťového provozu od specialistů nebyl zjištěn přístup z vnějšího prostředí ani pohyb útočníka v domácí síti. Právě všechny tyto informace pak policisty vedly k utvrzení se v tom, že útočník musí pocházet z rodiny,“ dodává policejní mluvčí.
Když měli policisté dostatek důkazů, znovu vyslechli i nezletilého chlapce, který se pod tíhou všech zajištěných důkazů nakonec k celé věci doznal. Co ho k tomuto jednání vedlo policistům nesdělil, možné je však to, že se nechtěl účastnit online výuky nebo chtěl dostat novější mobilní telefon a notebook

„Vzhledem k tomu, že nezletilý mladík měl ke všem zařízením v domácnosti přístup, jeho chování nenaplňuje jeden ze znaků skutkové podstaty trestného činu a celý případ byl minulý týden policisty odložen,“ sdělila Barbora Schneeweissová.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru