FOTO DNE: Tomu se dá těžko věřit! Říčku v průmyslové krajině zdolávají vodáci jako Lužnici
Vodáci na Bílině v Mostě, 30. března 2021. Foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

Most – Překvapivý pohled se naskytl v úterý v poledne Mostečanům, kteří se ocitli na okraji města v okolí přesunutého děkanského kostela.

Kdo v tu chvíli přecházel přes silniční most přes silniční a železniční koridor a říčku Bílinu, možná chvilku nevěřil svým očím. Řekou, která byla dříve považována za nejšpinavější vodní tok v Česku, proplouvaly dvě lodě s vodáky.

Řeka Bílina má přírodní ráz pouze v jedné šestině délky. Jedna její část vede dokonce jen potrubím. Délka toku je přes osmdesát kilometrů, sjízdný úsek má být podle dostupných údajů dlouhý 48 kilometrů a začíná právě na úrovni Mostu. Bílina se vlévá do Labe v Ústí nad Labem. Za tu dobu míjí několik velkých průmyslových komplexů.

V posledních letech se kvalita řeky výrazně zlepšila, rybáři do ní pravidelně vysazují nové osazenstvo. Na druhou stranu bývá občas stále zasažena ekologickými haváriemi. Jedna z větších se udála na dolním toku v Ústí nad Labem v roce 2019. Informovali jsme o ni v článku Voda v Bílině zčernala, na obou březích jsou desítky mrtvých ryb. Další nehoda zasáhla život v řece vloni v prosinci, jak píšeme v článku V řece Bílině kvůli nehodě na čističce uhynulo několik desítek ryb.

Nejpopulárnějšími řekami mezi vodáky jsou v Česku Vltava, Lužnice, Berounka a v Ústeckém kraji potom Ohře.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru